Kultura

H koncu se bliža že 54. Festival Borštnikovo srečanje

Druga polovica oktobra je prinesla Festival Borštnikovo srečanje. Kot vsako leto (letos poteka že 54.) je festival tudi letos poskrbel za številne predvsem gledališko usmerjene poslastice. Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor je kot organizator ponovno zagotovil dva tedna vrhunskih kulturnih doživetij.

Največji slovenski gledališki festival, Festival Borštnikovo srečanje, je Maribor spet naredil za gledališko in kulturno središče Slovenije. Festival z več kot petdesetletno tradicijo tudi letos zajema izjemno bogato kulturno dogajanje. Festivalski program naj bi bil prav letos najobsežnejši do zdaj.

Posebno pozornost so namenili vključevanju mladih. Tako se je festivalsko dogajanje začelo z mednarodno konferenco o razvoju občinstev v gledališču Prečiti meje. V prihodnjih dneh (prve tri je potekala konferenca) se je zvrstilo več gledaliških predstav (Sen kresne noči, Ali: Strah ti pojé dušo), koncertov (Grad gori!), vodenih sprehodov in razstav. Potekala sta tudi programska sklopa Mlado in Študentsko gledališče.

Celotno dogajanje je bilo razporejeno po 21 prizoriščih po mestu Maribor. To je zajemalo prizorišča v prostorih SNG Maribor, Lutkovnem gledališču Maribor, Klubu KGB, Vetrinjskem dvoru, Umetnostni galeriji Maribor (UGM) …

Borštnikovo srečanje, Janez Škof, Borštnikov prstan, gledališki festival, Portreti, Primož Korošec, SNG Maribor, Maribor, Festival Borštnikovo srečanje
Festival spremljajo različni občutki obiskovalcev – nekateri ostanejo skriti v mislih, nekateri so zliti na papir.

Medtem ko je bilo dogajanje seveda tesno vezano na lokalno okolje in gledališko dejavnost ostalih slovenskih mest, je bil festival tudi stičišče mnogih navez v okviru mednarodnih programov. Tako je organizator med drugim sodeloval s partnerji iz Italije, Francije, Srbije in Makedonije.

Na razstavi Portreti predstavljeni pretekli nagrajenci

Na razstavišču Vetrinjski je vse dni festivala odprta fotografska razstava Portreti. Z njo fotograf Primož Korošec predstavlja serijo fotografij preteklih nagrajencev oz. dobitnikov Borštnikovega prstana.

Borštnikovo srečanje, Janez Škof, Borštnikov prstan, gledališki festival, Portreti, Primož Korošec, SNG Maribor, Maribor, Festival Borštnikovo srečanje | Razstava Portreti z izdano publikacijo Poklòn/A tribute vabi v Vetrinjski dvor …
Borštnikovo srečanje, Janez Škof, Borštnikov prstan, gledališki festival, Portreti, Primož Korošec, SNG Maribor, Maribor, Festival Borštnikovo srečanje | … kjer je obiskovalec povabljen tudi k prebiranju publikacije.

  Razstava se je odprla prvi dan festivala, 14. oktobra. Odprtje so obiskali nekateri nagrajenci in avtor, spremljal pa ga je izid festivalske publikacije, Poklòn/A Tribute. Umetelno oblikovana publikacija je na razstavi na voljo za prebiranje. Med drugim vsebuje razstavljene fotografije in spremljajoče opise prikazanih oseb.

  Letos je bila poleg te izdana še ena publikacija, Janez Škof, posvečena lanskemu dobitniku nagrade Borštnikov prstan.

  Nedelja prinaša zaključek festivala

  Z jutrišnjim dnem se zaključuje še en Festival Borštnikovo srečanje. Letošnje dogajanje bo zaključila podelitev nagrad in družabni zaključek festivala. Do takrat imaš še nekaj priložnosti za obisk festivalskih dogodkov, festival pa ti naj bo iztočnica za kulturno udejstvovanje tudi čez preostanek leta.

   

  Sara VOCOVNIK
  Sara VOCOVNIK

  Sara Vocovnik

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button