Oglasno Sporočilo

Borštnikovo prinaša vznemirljive gledališke predstave

V Mariboru bo med 14. in 27. oktobrom potekal 54. Festival Borštnikovo srečanje, ki bo ponudil vznemirljive gledališke predstave, koncerta vrhunskih glasbenikov, razstave, obsežen strokovni program, vodene sprehode po mestu ter programska sklopa Mlado in Študentsko gledališče.

Festival v tekmovalnem programu, izbral ga je selektor Matjaž Zupančič, niza dvanajst odličnih uprizoritev pretekle gledališke sezone. V spremljevalnem programu, ki ga je pripravil umetniški direktor festivala Aleš Novak, pa še dodatnih petnajst. Vsi pa s svojo inovativnostjo, kakovostjo in dovršenostjo gledališkega izraza predstavljajo pomemben umetniški dosežek.

V mednarodnem programu si bo moč ogledati predstavo Zagrebškega gledališča mladih Eichmann v Jeruzalemu, ki jo je režiral Jernej Lorenci. Poleg te tudi večkrat nagrajeno predstavo Bitefa Jami distrikt in še hrvaško dramsko predstavo Katalonec. Iz Italije pa v Maribor za zaključek prihaja uprizoritev Preobremenitev, prejemnica italijanske nagrade Premio Ubu za najboljšo predstavo leta 2018.

Festival Borštnikovo srečanje
V Minoritski cerkvi bodo v nedeljo, 20. oktobra gostili Iva Dimčeva, koreografa, performerja, vizualnega umetnika in gejevskega aktivista.

Programski sklop “Študentsko gledališče” ostaja

Med 17. in 20. oktobrom se bo zgodil tudi lani uveden programski sklop Študentsko gledališče in predstavlja produkcije treh akademij. To so Akademija za igro Gledališkega inštituta GITIS iz Moskve, Akademija za dramsko umetnost iz Zagreba in Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) Univerze v Ljubljani. Vstopnice za vse študentske predstave so na voljo po ceni 5 evrov. Ob vrhunskih predstavah bo potekal še komunikativen gledališki eksperiment Beli zajec, rdeči zajec s tremi izvedbami. Zaključil pa se bo mednarodni projekt Minutna drama. Prvič bo na festivalu zasnovan blog, ki ga bodo urejali in oblikovali študenti AGRFT, za študente in mlade profesionalce pa bo organiziranih pet seminarjev.

Ne zamudi otvoritve

Slavnostna otvoritev festivala bo v petek, 18. oktobra, ko bodo najprej v razstavišču Vetrinjski odprli fotografsko razstavo Portreti. V Studiu UGM pa si bo nato mogoče ogledati mariborsko postavitev razstave Prostor v prostoru: Razstava o scenografiji na Slovenskem do leta 1991, ki jo pripravljajo z UGM. Ob 20. uri v Veliki dvorani SNG Maribor sledi otvoritvena predstava Poroka (Gecko, Velika Britanija), ki na festivalu gostuje s podporo British Council. Poteka v dvanajstih jezikih in nikdar nihče v dvorani ne razume vsega izrečenega besedila.

Festival Borštnikovo srečanje
V Kotlovnici Tezno bo izvedena predstava SNG Drame Ljubljana Ali: Strah ti pojé dušo, v kateri blesti Nataša Barbara Gračner.

Študentske vstopnice in ugodnosti

Za vse predstave Festivala Borštnikovo srečanje so študentom na voljo znižane cene vstopnic. Govorimo o 12 evrih za tekmovalne in 8 evrih za spremljevalne predstave. Ob tem pa še dodatna ugodnost: na festival se lahko peljete z vlakom, vozni red Slovenskih železnic to prijazno omogoča. Ob predložitvi dokazila o nakupu vstopnice za katerokoli predstavo Festivala Borštnikovo srečanje lahko na dan predstave uveljavite 30 % popust za nakup vozovnice za vlak.

Festivalski program je sicer letos najobsežnejši doslej. Dopolnjujejo pa ga še mednarodna konferenca o razvoju občinstev v gledališču Prečiti meje, mednarodni kritiški simpozij ter regionalno srečanje Mednarodnega gledališkega inštituta.

 

Festival Borštnikovo srečanje
Festival Borštnikovo srečanje

Sorodni članki

Back to top button