Potovanje

Slovenija, od kot lepote tvoje: poletni izlet v Novo Cerkev

Slovenija v svoji majhnosti skriva nešteto biserov. Prav vsak izmed njih je lahko čudovita ideja in destinacija za popoln poletni izlet. Najprej ti predstavljamo idilično Novo Cerkev.

Slovenija, od kod lepote tvoje! Ozri se naokoli, tu najlepše je, tu zakladi so Slovenije. Krasna si, bistra hči planin, Raj pod Triglavom … Tako našo Slovenijo opevajo pevci, ansambli, pisatelji in pesniki. In res je. Le malo se je treba ozreti naokrog, pobrskati po spletu ali kakšni knjigi in domovina nam na najlepši možen način ponudi svoje bisere. Bisere, ki so lahko odlični za enodnevni (ali daljši) izlet, ki se za piko na i lahko popolnoma sklada še s študentskim budgetom.

In kam na izlet po Sloveniji, da se izognemo turistični gneči in Slovenijo zaužijemo v njeni popolnosti? Kot prvo destinacijo ti predstavljamo Novo Cerkev.

Kako in kam?

Si sploh že kdaj slišal za kraj Nova Cerkev? Nova Cerkev je sklenjeno središčno naselje trškega videza ob cerkvi sv. Lenarta, v severnem, gričevnatem delu Celjske kotline, ki spada pod občino Vojnik.

Če se v Novo Cerkev odpraviš iz Maribora ali okoliških krajev, te avtocesta vodi proti Celju. Avtocesto nato zapustiš hitro po počivališču Zima, na izvozu Celje vzhod. Cesta te nato vodi čez krožišča in križišča, ob tem pa je potrebno biti pozoren na table z napisom Vojnik. Skozi idilično pokrajino, ki se nenehno nekoliko vzpenja se nato mimo polj in travnikov pripelješ v Novo Cerkev.

In namig: Google maps je na tej poti lahko tvoj najboljši prijatelj, saj te brez težav pripelje v samo središče Nove Cerkve. Avtomobil nato parkiraš na katerem od uradnih parkirišč (ki so mimogrede zastonj) in tvoj potep se lahko začne.

Kaj obiskati?

Seveda je vse čisto odvisno od preferenc in osebnih želja, Nova Cerkev pa zagotovo vsakemu ponuja kotiček, kjer bi se počutil dobro.

Če rad popiješ dobro kavo in na ta način začutiš utrip kraja, v katerem se nahajaš, je zate kot nalašč gostišče Stolec. Ob dobri kavi in kapljici rujnega ponujajo tudi sobe, kjer lahko prenočiš, če si želiš v kraju ostati dlje. Ob vsem tem pa ti odlično kavo postrežejo prijazni domačini – družina Stolec – ki ti o kraju lahko povedo vse njegove skrivnosti. Ker se gostišče nahaja v samem središču Nove Cerkve na kavi z domačini začutimo pristno iskrico kraja.

Pot te nato lahko zanese čez cesto. Tam se v lično prenovljeni zgradbi skriva zanimiva kombinacija aktivnosti, ki jih lahko doživiš. Te zanima kaj?

Starodobniki in Montessori vrtec!

Ja, v središču vasi si lahko v eni stavbi ogledaš muzej starodobnikov in Montessori vrtec. Z dvigalom se popelješ v mansardni del stavbe. Na vrhu te na eni strani pričakajo starodobniki, vseh možnih barv, oblik in modelov, vsi pa popolno ohranjeni. Na drugi strani sobe pa se razprostira razstava starinskih predmetov, ki so tako ali drugače povezani z zgodovino Nove Cerkve. O vseh predmetih in starodobnikih, ki te popeljejo v preteklost pa zgodbo pripoveduje zbiratelj in upravitelj muzeja – gospod Ivan Ravnak.

Iz muzeja se nato po stopnicah spustiš nadstropje nižje in znajdeš se v Montessori vrtcu. Na drugi strani stavbe pa v sklopu Montessorija najdemo še šolo. Zagotovo vredno ogleda!

Nova Cerkev, Slovenija, izlet, poletje
Starodobniki vseh oblik, barv in znamk. Vse to na enem mestu.

Odklop

Če si vseeno za nekoliko odklopa, si lahko čisto po domače odpočiješ na katerem izmed prostranih travnikov, ki obdajajo Novo Cerkev. Prijetno zavetje v senci dreves, petje ptic in poletno sonce so lahko popolna kombinacija za umirjen odklop v objemu narave, daleč vstran od mestnega vrveža. Če k temu dodaš še sveže poletno sadje, domače pecivo in bezgov sok, h kateremu se odlično poda sivka se naenkrat znajdeš na idiličnem pikniku.

In za konec?

Naš izlet se je čisto klasično poletno zaključil s čudovito gasilsko veselico, v središču vasi, na kateri so za glasbo poskrbeli izjemni – Ansambel Saša Avsenika. Ob tem so čez dan na istem prizorišču potekale revije, na katerih so se predstavljali narodno – zabavni ansambli in tako v vaško središče privabljali številne obiskovalce. Nova Cerkev je torej odlična destinacija za poletne mesece, če želiš doživeti vse to, pa ti priporočamo, da se tja odpraviš v začetku meseca julija.

Rebeka MIKŠA
Rebeka MIKŠA

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button