PotovanjeSpekter

Kam za 50 EUR?

Tri ideje za kratek izlet s prijatelji

Pomlad nas že razveseljuje s toplim vremenom in vse pogostejšimi sončnimi žarki, ki kar kličejo po tem, da dneve preživimo zunaj. Izkoristite katerega od spomladanskih koncev tedna ali prvomajske praznike za kratek izlet s prijatelji.

Prvi skok v (ledeno) morje

izlet, kratek izlet, prijatelji, zunaj, na prostem
Amfiteater v Pulju je šesti največji na svetu, v mestu pa so našli tudi največjo amforo doslej.

Vedno toplejše dni lahko pogumni izkoristite za prvomajski skok v morje v bližnjem Pulju. Izlet začnite čim bolj zgodaj zjutraj, saj pot iz Maribora traja približno tri ure in pol. Dopoldanski čas, ko je ozračje še nekoliko ohlajeno, izkoristite za ogled starega mestnega jedra in tamkajšnjega amfiteatra. Ogledate si lahko tudi čudovit mestni akvarij, grad Kaštel, ki se dviga nad mestom, Avgustov hram in katedralo. Ko vam bo postalo dovolj vroče, pa se odpravite na eno izmed bližnjih plaž. Med najlepše zagotovo sodijo plaža Brioni, Valkane (zaliv Zelenika), Gortanov zaliv in peščena plaža Hidrobaza (v bližini kampa Puntižela).

Gorivo in cestnina: 75  EUR (19 EUR, če potujejo štirje)
Kosilo: 15 EUR
Prigrizki iz nahrbtnika: 7 EUR
Pijača ob plaži: 3 EUR
Vstopnina za amfiteater: 3,40 EUR
Skupaj: 47,4 EUR na osebo

Pohod po zelenih pašnikih

izlet, kratek izlet, prijatelji, zunaj, na prostem
Čez Nadižo je ob prodoru iz Benečije na Koroško korakala Napoleonova vojska.

Otvorite pohodniško sezono. Tudi kondicijsko manj podkovani se lahko odločite za lažji izlet v hribe in se v teh toplih dneh naužijete lepote narave. Idealna lokacija za tak izlet je Menina planina, ki dosega najvišjo višino na 1450 metrih. Avto lahko pustite na parkirišču pod zavetiščem na Biba planini, nato pa nadaljujete približno 45-minut trajajočo pot do Doma na Menini planini. V domu si lahko privoščite pijačo ali prigrizek, ob večji gneči pa se bo veliko bolj kot drenjanje v koči prilegel piknik na katerem od bližnjih travnikov. Lahko pa se odločite še za obisk Golega vrha, ki ponuja razgled na okoliške vrhove, med drugim greben Smrekovca, Raduho in del Kamniško-Savinjskih Alp. Ne pozabite na prigrizke in odejo za posedanje na travniku.

Gorivo: 19  (4,75 EUR, če potujejo štirje)
Pijača na domu: 3 EUR
Hrana iz nahrbtnika: 12 EUR
Skupaj: 19,75 EUR na osebo

Cividale del Friuli/Čedad

izlet, kratek izlet, prijatelji, zunaj, na prostem
Čedad so Rimljani imenovali Civitas Austriae ali mesto na vzhodu.

Čedad je romantično srednjeveško mesto, ki se nahaja malo naprej od Trsta ob reki Nadiži. Mestece v Furlaniji je bilo prvič zgrajeno že v rimskih časih, danes pa je uvrščeno na UNESCOV seznam kulturne dediščine. Njegov simbol je Hudičev most, ki se nahaja ob vhodu v Čedad, vredni ogleda pa so tudi tamkajšnja katedrala, mestna hiša, Lombardski tempelj, samostan Santa Maria in Valle, keltske jame, grad Canussio in glavni trg s številnimi kavarnicami. Ogledate si lahko tudi muzej krščanstva in arheološki muzej. Ne pozabite preizkusiti katero od lokalnih vin – za Furlanijo značilne sorte so pinela, malvazija (belo) in sclopetin (rdeče). Vsako četrto nedeljo v mesecu v mestu poteka tudi zanimiv bolšji sejem. Po poti se lahko ustavite tudi v outlet središču Palmanova, ki leži med Gorico in Čedadom, ali pa si ogledate naravni park ob reki Nadiži (Fiume Natisone).

Gorivo (vključen obisk naravnega parka): 53 EUR (13 EUR, če potujejo štirje)
Kava na trgu v Čedadu: 2 EUR
Kosilo: 15 EUR
Vstopnica (študentska) za samostan Santa Maria in Valle, Lombardski tempelj, arheološki muzej: 3 EUR
Vstopnica (študentska) za muzej krščanstva: 2 EUR
Prostovoljni prispevek za ogled keltskih jam: 2 EUR
Parkiranje ob Nadiži (2 uri): 3 EUR (0,75 EUR na osebo)
Skupaj: 37,75 EUR

Ali pa konec meseca maja za 3 dni v Bosno in Hercegovino za 35€?

 

ikona pisec Saša BRDNIK
ikona fotograf Saša BRDNIK, Pixabay

Sorodni članki

Back to top button