IzobraževanjeSpekter

6 rezervnih karier, če pogoriš na izpitih

Samo še nekaj dni nas loči od soočenja z izpitnim obdobjem. Naše znanje, telo in psiha bodo spet postavljeni pred ultimativni test. V zraku se širi rahla panika in začenja se predkrizno obdobje premlevanja o smislu življenja in študija.

Če si eden izmed tistih, ki z grozo razmišlja o posledicah spodletelih izpitov, ali pa si pred kratkim ugotovil, da si želiš bolj razburljivo in nenavadno kariero, kot si jo načrtoval, imam zate dobro novico. Ni več potrebe po tem, da bi izpiti krojili tvojo usodo. Ta nori svet ustvarja neskončno število možnosti za kariero – za tiste, ki imajo radi živali, morje, lenarjenje, ali tiste, ki še niso odkrili, kako unovčiti svojo v akademskem svetu neuporabno ustvarjalno energijo. Vse, kar je potrebno, je malo drznosti. Si torej drzneš? Razmisli o naslednjih možnostih.

 

1.     Še vedno otrok po duši? Postani Ariela!

Se spomniš Ariele, znane Disneyjeve princese, ki je hudobni morski čarovnici Uršuli žrtvovala svoj največji zaklad – glas, da bi lahko postala človek in dosegla svoj srečni konec s princem? Namesto da zlobnežem s faksa dovoliš, da ti grenijo življenje, poišči svoj glas in postani profesionalna morska deklica. Zaslužek variira glede na vlogo in dejavnosti, vendar v povprečju morske deklice zaslužijo kar 64.164 dolarjev na leto. Čeprav se s tem poklicem v večini ukvarjajo ženske, so moški ravno tako zaželeni.

 

2.    Profesionalni »cartač«

Kaj je po napornem dnevu boljšega od udobnega kavča, tople odeje in dremanja v objemu druge osebe? Če vprašaš mene, nič. Ljudje smo rojeni s potrebo po človeškem dotiku in intimi, današnji hektični življenjski ritem v velemestih pa predstavlja oviro pri sklepanju globokih odnosov, s katerimi bi to potrebo lahko zadovoljili. Rešitve za to težavo so se najprej domislili na Japonskem, kjer so leta 2012 odprli prvi »cuddling caffe«. Zaposleni strankam nudijo platonsko cartanje in pogovor, pri čemer so vse seksualne aktivnosti prepovedane. Do zdaj je poklic doživljal hiter vzpon in se razširil tudi v Evropo in ZDA. Urna postavka se giblje od 60 do 120 dolarjev.

 

3.    Poklicni žalujoči na pogrebu
Za poklicnega žalujočega na pogrebu potrebuješ boljše igralske sposobnosti kot za vpis na AGRFT.
Za poklicnega žalujočega na pogrebu potrebuješ boljše igralske sposobnosti kot za vpis na AGRFT.

Se ti zdi, da sicer študiraš nekaj, kar te zanima, vendar ti v življenju še vedno manjka nekaj, kar bi te izpolnilo? Nekaj, kar te resnično veseli, npr. igranje? Ali pa tvoje igralske sposobnosti mogoče niso bile dovolj za vpis na AGRFT? Vse še ni izgubljeno, saj svoj talent še vedno lahko unovčiš kot poklicni žalujoči. Poklic izvira z Bližnjega vzhoda in iz vzhodne Azije, danes pa se razvija tudi v ZDA in Veliki Britaniji, kjer poklicni žalujoči povprečno zasluži kar 15–20 funtov na uro. Za opravljanje dela ne potrebuješ nobene stopnje formalne izobrazbe, delo pa vključuje jokanje, žalovanje, igranje vloge mrtvečevega sorodnika in tolažbo tistih, ki dejansko žalujejo. Misliš, da je Slovenija pripravljena na to?

 

4.    Čakanje v vrsti za novi iPhone

Končno, delo, ki ti omogoča, da zraven utegneš naprej študirati! Imaš vsak teden nekaj ur časa, med katerim ne veš, kaj bi sam s seboj? Razmisli o tem, da bi namesto nesrečnikov, ki nimajo toliko časa kot ti, čakal v vrsti na banki, v trgovini, pri zdravniku ali na upravni enoti, za to pa prejel lepo plačilo. Zakaj ne bi postal pionir tega poklica v Sloveniji? V tujini je to donosen poklic, saj zaslužki segajo od 100–200 na čakanje.

 

5.    Čistilec kraja zločina
Popolna služba za ljubitelje detektivskih serij – čistilec kraja zločina.
Popolna služba za ljubitelje detektivskih serij – čistilec kraja zločina.

Si bil vedno navdušen nad detektivskimi serijami, kot sta C.S.I. ali Dexter? Te zanima, kako tako očistiti kraj zločina, da ne pustiš sledi? Potem je delo čistilca kraja zločina kot naročeno zate. Sicer se boš za opravljanje tega poklica najbrž moral preseliti v države, kjer se zgodi veliko umorov ali samomorov, ampak glej, vse za uresničitev sanj. V ZDA, kjer zaradi števila umorov primanjkuje čistilnih služb, si lahko plačan tudi več kot 600 dolarjev na uro. Ni slabo za malo drgnjenja tal in brisanja odtisov.

 

6.    Varuška pand

Prepričevanje, zakaj je ta poklic super, najbrž ni potrebno. Ne poznam človeka, ki se je sposoben upreti pandovemu mehkemu kožuščku in prikupnim podočnjakom. Velike pande živijo samo še v nekaterih predelih Kitajske in spadajo med ogrožene vrste. Da bi preprečile njihovo izumrtje, so kitajske oblasti v sodelovanju s strokovnjaki organizirale različne programe in dejavnosti za njihovo zaščito in promocijo. Kitajski center za zaščito in raziskovanje pand zaposluje osebje, katerega naloga je druženje, igra in crkljanje z mladiči pand. Čeprav je možnost, da lahko svoje dneve preživiš z malimi puhastimi žvercami, sama po sebi dovolj veliko plačilo, ti vseeno povem, da so »varuške pand« plačane 200.000 juanov oziroma 32.000 dolarjev na leto, zraven pa jim pripadajo še zastonj obroki, prevoz in nastanitev. Arrivederci, mama, selim se na Kitajsko!

 

No, zdaj si pripravljen na soočenje z izpitnim obdobjem. Spravi se za knjige in poskusi ne razmišljati o tem, kako svoje življenje zapravljaš z učenjem teorij nekih norih znanstvenikov. Ker zdaj veš, da ti študij ne predstavlja edine poti do trga dela, lahko bolj sproščeno vzameš v roke kemični svinčnik in začneš pisati odgovore na izpitna vprašanja. Če zafuraš vse izpite, pomni, da je na svetu še mnogo drugih poklicev, pri katerih bo tvoja »neakademskost« končno enkrat cenjena.

Celoten prispevek skupaj s »Kaj potrebuješ?« razlago si lahko prebereš v januarski številki Spektra, na straneh 6 in 7.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGPetra PREMRL
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button