Kultura

Pisatelji opozarjajo na probleme v kulturi

Društvo slovenskih pisateljev komentiralo globlje probleme v slovenski kulturi.

Na očitke o mobingu in zlorabi položaja, ki letijo na že nekdanjega ministra za kulturo Dejana Prešička, so se odzvali tudi v Društvu slovenskih pisateljev. Kot pravijo, so problemi v slovenski kulturi globlji.

Pisatelji vidijo aktualno dogajanje predvsem kot posledico dolgoletnega političnega podcenjevanja in zapostavljanja področja kulture, ki se kaže v kadrovski in finančni podhranjenosti in izčrpanosti sistema, tako na strani ustvarjalcev kot tudi na strani profesionalnega uradništva. »Konflikt je bil neizbežen in po svoje tudi pričakovan, saj so razmere na številnih področjih dosegle dno, na to kažejo tudi odzivi javnosti ob nedavni kraji avtorskega dela ter ob dogodkih na ministrstvu za kulturo,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Glavni problem torej po mnenju Društva slovenskih pisateljev ni zgolj bivši kulturni minister in prav tako ne razmere na ministrstvu za kulturo. »Gre za posledico odnosa vseh dosedanjih slovenskih vlad do kulture,« so opozorili.

V takšnem odnosu vlade do kulture, ki se kaže tudi v njeni kadrovski politiki na tem področju, pisatelji prepoznavajo predvsem nesprejemljiv odnos do stanja duha v slovenski nacionalni skupnosti, do žive duhovne ustvarjalnosti in z vsem tem do kulture kot javne vrednote.

Ob tem v medijskih odzivih pogrešajo predvsem poglobljeno analizo vzrokov, ki so po njihovih besedah slovensko kulturno politiko degradirali na raven pritlehnega medsebojnega obračunavanja nekompetentnih akterjev, ki so slovenski kulturi predvsem v sramoto in škodo.

»Kaos, ki smo mu priča ob aktualnem ministru in uradništvu, je rezultat dosedanjega političnega odnosa do kulture,« so zapisali v Društvu slovenskih pisateljev.

Od vlade pričakujejo sanacijo razmer v najkrajšem času, in sicer so potrebni koreniti in učinkoviti ukrepi, ki bodo prispevali k nujni posodobitvi kulturnega modela, so še zapisali v sporočilu.

Prešiček je v zadnjih dneh tarča obtožb o šikaniranju na delovnem mestu, prav tako nanj letijo očitki o zlorabi položaja. V soboto je o njem razpravljalo širše vodstvo njegove stranke SD, vendar niso pojasnili, v katero smer se je razprava nagibala. Javnost čaka, da premier Marjan Šarec sporoči svojo odločitev o ministrovi nadaljnji usodi.

Danes (28.1.2019) ob 10:10 je premier Marjan Šarec sprejel odstop ministra Dejana Prešička.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSTA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=660splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button