KulskoOkolje

Bi morali tiskane račune zaradi koristi okolju prepovedati?

Sredi julija bo minilo pol leta, odkar je v veljavo stopila novela Zakona o davku na dodano vrednost, ki ukinja obvezno izdajo tiskanih računov in je hkrati naredila korak k bolj trajnostnemu poslovanju. Kakšno je stanje po pol leta? Ali trgovci še izdajajo tiskane račune? Je navedeni zakon prinesel kakšno spremembo na tem področju? Se je spremenil odnos trgovcev ali potrošnikov do računov? Slednji še zahtevajo tiskane račune? Kdo je tisti, ki bi moral spremeniti odnos do računov, ki so škodljivi za okolje?

Trgovci še izdajajo tiskane račune

»Čeprav računi niso več obvezni, jih ob nakupu tehnoloških izdelkov strankam še vedno izdajamo, saj so nanje vezane garancije, reklamacije in morebitna vračila izdelkov. Vendar na drugi strani opažamo, da se vedno več posameznikov odloči za digitalni račun, ti trendi pa so se v letošnjem letu še okrepili,« je povedal Robert Sraka, izvršni direktor za IT in podporo poslovanju v družbi Big Bang.

Podobno so možnost izdaje digitalnih računov uvedli v trgovini Zelena japka, tudi oni sledijo željam kupcev. Vprašajo jih namreč, ali želijo račun, in ker ga večina ne želi, jih v teh primerih tudi ne tiskajo. Sicer lahko izdajo tudi digitalni račun ali ga pošljejo po e-pošti, vendar po besedah Tine Arnuš, vodje trgovine Zelena japka, stranke niti: »Ne sprašujejo po drugačnem načinu shranjevanja.«

Za uveljavljanje potrošniških pravic je potreben račun

Čeprav tiskanje računov ni več obvezno, pa odgovor na blagajni: »Ne potrebujem računa,« ni najbolj smiseln. Na to opozarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije. Da lahko potrošnik uveljavlja reklamacijo, garancijo ali preveri pravilnost zaračunanega zneska, nujno potrebuje račun. Bančni izpisek žal ne bo dovolj.

Kupci si želijo sprememb

Medtem ko v Sloveniji že več kot 60 trgovcev na vsaj 400 lokacijah omogoča izdajo digitalnih računov neposredno v aplikacijo noprintZ, še več pa jih lahko izda račun, ki ga pošiljajo po e-pošti, nekateri potrošniki ne opažajo sprememb v odnosu trgovcev do računov.

»Morda večkrat vprašajo le, če želim kopijo od POS-terminala. Večina še vedno, kot običajno, natisne račun, razen seveda tisti, ki že uporabljajo aplikacijo noprintZ«, je povedala Nina iz Ljubljane. Pri tem je poudarila, da si želi sprememb, saj so tiskani računi nepotreben odpadek za okolje, zasedajo kar precej prostora v denarnicah, na koncu pa romajo v koš. Sama, na primer, želi dobiti račun, saj po nakupu vedno preveri, kaj je na njem navedeno. Zato si želi, da bi čim več trgovcev in ponudnikov storitev čim prej prešlo na digitalne račune. Podobnega mnenja je Aleš iz Trebnjega: »Tudi če vzamem račun, ga odvržem v prvi koš za smeti. Izjema so računi z garancijo. Zato menim, da ni potrebe, da bi še naprej tiskali račune.«

Katere prednosti prinašajo digitalni računi?

V skladu z novelo zakona davčnim zavezancem, ki morajo izdati račun za dobavo blaga ali storitev, kupcu oziroma stranki ni več treba izročiti računa v papirnati obliki, če ta tega ne zahteva. To je zagotovo pomemben korak k bolj zelenemu poslovanju. Konec tiskanja računov pomeni manj porabljenih virov, manj odpadkov, manj nevarne snovi BPA, s katero so prevlečeni tiskani računi, in manj stroškov.

Ponudniki blaga in storitev bodo lahko tudi privarčevali pri stroških za nakup papirja, črnila, tiskalnikov in stroških vzdrževanja opreme.

Ste namreč vedeli, da v Sloveniji dnevno izdamo med 3 in 5 milijonov davčno potrjenih računov? Samo za račune se na dan porabi kar 600 km papirja na računskih rolicah. Kar je enako kot pot od Portoroža do Hodoša in nazaj.

Kako do manj tiskanih računov?

Glede tega, kdo je odgovoren za spremembo v smeri bolj okoljsko ozaveščenega nakupovanja, potrošnika, s katerima smo se pogovarjali, razmišljata različno. Po mnenju enega je odgovornost tako na strani trgovcev kot tudi na strani kupcev, ki bi morali trgovce spodbujati, naj ne natisnejo računa, ampak naj raje izdaja digitalnega.

Drugi pa meni, da je odgovornost popolnoma na strani trgovcev. Če se trgovci ne bodo zavzeli za skrb za okolje, tudi kupci ne bomo mogli veliko narediti. Za primer je navedel ukinitev brezplačnih plastičnih vrečk. Na ta način so trgovci začeli spreminjati nakupovalne navade kupcev. Dejstvo pa je, da je večina trgovcev to storila šele, ko je bilo njihovo izdajanje zakonsko prepovedano. Ali to pomeni, da moramo počakati na nov zakon, ki bo prepovedal izdajo tiskanih računov?

TSS / IPPR
IPPR

Sorodni članki

Back to top button