KulskoPrehrana

Danes je svetovni dan piva – povprečen Slovenec ga spije 26 litrov letno

Prvi petek v avgustu (letos 5. avgusta) od leta 2007 obeležujemo svetovni dan piva. Pijača iz hmelja, ki jo pijejo po vsem svetu, je izjemno priljubljena tudi v Sloveniji.

Pivo je alkoholna pijača iz ječmena (tudi pšenice, koruze, riža ali prosa), ki je pripravljena z varjenjem in fermentiranjem sladkorjev. Ljudje ga pijemo že vse od Starega Egipta, po priljubljenosti pa ga prekašata le voda in čaj. Je najstarejša alkoholna pijača na svetu, katere najpomembnejša začimba je hmelj. Lani smo v Sloveniji pridelali 1286 ton hmelja, ki smo ga v večini izvozili v Nemčijo.

V Sloveniji je pivovarstvo pomembna dejavnost, saj smo imeli leta 2020 kar 68 pivovarn, kar je skoraj petkrat toliko kot leta 2008. V zadnji letih je namreč postalo popularno craft pivo, ki ga v večini varijo mikropivovarji.

Koliko spije povprečen Slovenec?

Povprečen prebivalec Slovenije doma spije približno 26,4 litra piva na leto, pravijo na statističnem uradu. Če si pivo v 2021 pil v trgovini, si moral zanj povprečno odšteti 1,83 eura, v lokalu pa 2,89 eura. Se je pa pivo lani na letni ravni podražilo za 3,2 odstotka. Kakšne podražitve pa bo letos prinesla še inflacija, bo znano prihodnje leto.

Lani smo v Slovenijo uvozili za 26,7 milijona evrov piva – največji delež, 38 odstotkov, iz Avstrije. Izvozili pa smo za kar 55,9 milijona evrov, največ, 25 odstotkov, je bilo izvoženega na Hrvaško.

Kot zanimivost so na statističnem uradu navedli tudi podatek, da v Sloveniji lahko s pivom povežemo dve ulici, in sicer Pivovarniško ulico v Ljubljani in istoimensko ulico v Laškem. Skupno tam živi 32 prebivalcev Slovenije.

Svetovni dan piva je posvečen tako ljubiteljem, kot tudi ustvarjalcem piva: pivovarjem, hmeljarjem, lastnikom pivnic in drugih lokalov.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button