Življenjski slog

Predstavljamo ti nekaj koristi bolj pogostega seksa

Zdravstvene koristi seksa so velike. Pomagal naj bi ti na najrazličnejše načine, od veselja in znižanja krvnega tlaka do zmanjšanja stresa. Te zanima, katere koristi ima bolj pogosti seks?

Preprosto povedano, seks je ena najboljših stvari, ki jih lahko narediš zase. Številne koristi pa so opazili tudi znanstveniki, zato ti jih v nadaljevanju nekaj predstavimo. Če si pod stresom, je sicer seks morda zadnja stvar, o kateri razmišljaš, če pa padeš v pravo razpoloženje, pa je lahko odlično sredstvo za lajšanje stresa.

Seks preplavi tvoje možgane z najrazličnejšimi čustvi, hkrati pa zmanjša stresni hormon kortizol. Poveča dopamin, ki povzroča občutek užitka in sreče. Poveča tudi endorfini hormon, ki zmanjša občutek bolečine in stresa. Med seksom se sprošča oksitocin, po orgazmu pa je njegov nivo še višji.

Povečuje dobro razpoloženje in vpliva na počutje

Oksitocin spodbuja občutek dobrega počutja in sreče. Študija, ki je vključevala 30.000 ameriških moških in žensk med letoma 1989 in 2012, je pokazala, da je seks vsaj enkrat na teden dovolj, da so ljudje srečni. Študije starejših so pokazale, da k boljši življenjski kakovosti prispevajo tudi držanje za roke, objemi in poljubi.

Če redno seksaš, lahko preprečiš tudi depresijo. Študije kažejo, da so moški in ženske, ki imajo spolne odnose s svojimi partnerji, bolj zadovoljni. Kljub temu to ne drži za “priložnostne povezave”.

Študija, ki je vključevala skoraj 7500 ameriških študentov na 14 javnih univerzah, je namreč pokazala, da so imeli tisti, ki so imeli več kratkotrajnih povezav, nižjo stopnjo sreče in samospoštovanja. V nasprotju z mnenjem, da moškim bolj ustreza priložnostni seks, raziskovalci niso našli razlik med spoloma.

Izboljšuje spanec

Prolaktin, hormon, ki sprošča, se sprosti tudi po orgazmu. Kombinacija prolaktina in vseh preostalih hormonov “dobrega počutja” je razlog, zakaj večina ljudi bolje spi po seksu. Raziskave kažejo, da je raven prolaktina pri moških in ženskah po spolnem odnosu lahko “400 % višja od tiste po masturbaciji.”

Krepi ti imuniteto!

Redni spolni odnosi ti lahko pomagajo tudi pri boju proti boleznim! Raziskovalci na univerzi Wilkes v Pennsylvaniji so ameriške študente vprašali, kako pogosto imajo spolne odnose Študentje, ki so imeli spolne odnose enkrat ali dvakrat na teden, so imeli najvišjo raven imunoglobulina. Poleg tega so študentje, ki so bili v dolgotrajnejših, srečnih odnosih, imeli najvišjo raven protiteles.

Zmanjšuje bolečino

Študije so pokazale, da lahko spolna aktivnost zmanjša menstrualne krče, bolečine v hrbtu in nogah in tudi migrene. Raziskava iz leta 2013, je pokazala, da je 30 % tistih z glavoboli in 60 % tistih z migrenami poročalo o zmanjšanju bolečine. Raziskovalec orgazma Barry Komisaruk opozarja na raziskavo, ki navaja, da “senzorični vnos, ki ga povzroči vaginalna stimulacija, povzroči močan analgetični učinek”.

Druge benifite rednega seksa lahko najdeš na linku. Je čas, da tudi ti pričneš redno seksati?

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button