Zdravje

Zimska depresija ali SAD: kaj je, zakaj nastane in kako jo blažimo?

Zveza ŠKIS opozarja na duševno zdravje v času zime, ki lahko na marsikoga vpliva negativno. Za nekatere posameznike je namreč ta letni čas zaznamovan z vztrajnim in nezaželenim spremljevalcem – sezonsko razpoloženjsko motnjo (SAD). SAD, ki jo običajno imenujemo zimska depresija ali zimski blues, je podvrsta velike depresivne motnje, ki se pojavlja sezonsko, običajno v jesenskih in zimskih mesecih.

Simptomi in vzroki SAD 

Sezonska razpoloženjska motnja se kaže s podobnimi simptomi kot depresivna motnja, vključno z vztrajno žalostjo, izgubo zanimanja ali zadovoljstva, spremembami v spanju, utrujenostjo in težavami s koncentracijo. SAD se razlikuje po sezonskem vzorcu, saj se simptomi ponavljajo vsako leto v določenih letnih časih.

Vzroki za nastanek SAD sicer niso povsem znani, vendar k njenemu nastanku prispeva več dejavnikov. Glavni dejavnik je manjša izpostavljenost sončni svetlobi, ki povzroča motnje v cirkadianem ritmu in proizvodnji melatonina. Poleg tega so lahko pomembne tudi spremembe ravni serotonina in nevrotransmiterjev.

Kako lahko zdravimo sezonsko razpoloženjsko motnjo?

Pogost in učinkovit način zdravljenja je svetlobna terapija ali fototerapija. Izpostavljenost močni umetni svetlobi, ki posnema naravno sončno svetlobo, pomaga uravnavati cirkadiane ritme in izboljšati razpoloženje. Svetlobne terapevtske škatle so široko dostopne in se lahko uporabljajo pod vodstvom zdravstvenega delavca.

S SAD pa se lahko spopademo tudi z različnimi tehnikami in strategijami. Nekaj jih je naštetih spodaj.

Izboljšanje izpostavljenosti sončni svetlobi

Povečanje izpostavljenosti naravni sončni svetlobi je ključnega pomena pri obvladovanju SAD. Med dnevno svetlobo preživljaj čas na prostem, odgrni zavese, da bo sončna svetloba prodrla v tvoj dom, in razmisli o ureditvi svojega delovnega prostora, da bo čim bolj izpostavljen naravni svetlobi.

Redna telesna vadba

Dokazano je, da redna telesna dejavnost blaži simptome depresije, vključno s tistimi, ki so povezani s SAD. Ne glede na to, ali gre za hiter sprehod, jogo ali vadbo v telovadnici, vadba spodbuja sproščanje endorfinov, ki v telesu naravno izboljšujejo razpoloženje.

Vaje za telo in um

Pri obvladovanju SAD je lahko koristno, če v vsakodnevno rutino vključiš tehnike čuječnosti in sproščanja. Prakse, kot so meditacija, dihalne vaje in postopno sproščanje mišic, lahko pomagajo zmanjšati stres in izboljšati splošno počutje.

Družabne vezi

Ohranjanje socialnih stikov je ključnega pomena, zlasti v zimskih mesecih, ko je težnja po osamitvi lahko večja. Načrtuj družabne dejavnosti, udeležuj se srečanj ter ostani v stiku s prijatelji in družino, da se izogneš občutkom osamljenosti in izoliranosti.

Strokovna podpora

Če simptomi vztrajajo ali se poslabšajo, je treba poiskati strokovno pomoč. Strokovnjaki za duševno zdravje lahko zagotovijo vrsto ukrepov, vključno s psihoterapijo, zdravili in svetovanjem, ki so prilagojeni posebnim izzivom, ki jih povzroča sezonska razpoloženjska motnja.

O načinih pomoči pri tej stiski in drugih lahko prebereš tudi v knjižici Zveze ŠKIS “Kako pa ti skrbiš zase” in tam poiščeš seznam virov pomoči.

Sezonska razpoloženjska motnja je resnična in zahtevna motnja, ki v zimskih mesecih prizadene številne posameznike. Z razumevanjem simptomov in vzrokov ter izvajanjem strategij za spoprijemanje z njo lahko premagaš zimski blues in izboljšaš svoje duševno počutje. Pomembno je, da se zavedamo pomena samooskrbe, poiščemo podporo, kadar je potrebna, in sprejmemo strategije, ki krepijo odpornost na sezonske izzive.

Zveza ŠKIS / MG
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button