Izobraževanje

Online študij: Kako se učinkovito spoprijeti z njim?

Online študij danes ni zgolj alternativa klasičnemu študiju, ampak pomeni enakovreden način študija, ki je predvsem zaradi svoje dostopnosti in fleksibilnosti vedno bolj razširjen in vedno bolj priljubljen. Lahko pomeni poseben izziv, če nanj nismo pripravljeni.

Ohranimo motivacijo

Ne glede na to, ali je motivacija notranja ali zunanja, poskrbimo zanjo.

 • Vizualizirajmo svoj cilj kot pozitivno predstavo, kaj nas čaka po dosegu zastavljenega cilja.
 • Postavimo si realne študijske cilje glede na našo storilnost in zmogljivost.
 • Nagradimo se za storjeno delo in ne zanemarimo svojih ostalih prostih dejavnosti.
 • Povežimo se z ostalimi študenti in obrnimo se na mentorja, ki nas spremlja ves čas študija. Ostanimo pozitivni. In zaupajmo vase.

Bodimo menedžerji časa, prostora in gradiva

Online študij je izvrstna priložnost, da razvijemo ali utrdimo svoje menedžerske sposobnosti. Pri tem moramo ostati disciplinirani in dosledni.

Čas

 • Ne odlagajmo študija in ne iščimo izgovorov. Držimo se rokov.
 • Upoštevajmo svoj bioritem, saj bo ob neprimernem času naše učenje neučinkovito.
 • Izdelajmo učni načrt za celo študijsko leto in po predmetih. Objektivno ocenimo svoje zmožnosti. Če načrta nismo izpeljali čisto tako, kot smo si zamislili, ohranimo mirno kri in poiščimo alternativo.
 • Študirajmo po korakih in ne naenkrat. Pri intenzivnem učenju potrebujemo aktivni odmor: odmor naj bo odklop.

Prostor

Ne glede na to, ali študiramo na delovnem mestu ali doma, si poiščimo mesto, kjer imamo mir in nas nihče ne moti. Vaša družina, prijatelji in sodelavci naj spoštujejo vaše študijsko delo.

Gradivo

 • Ustvarimo si pregled nad študijsko snovjo in aktivnostmi.
 • Uporabljajmo različne tehnike obdelovanja študijskih vsebin.
 • Pri predelavi gradiva upoštevajmo svoj učni tip in stil.
 • Določimo si tempo študija in vztrajajmo.

Bodimo (samo)aktivni

Ohranimo pregled nad cilji, aktivnostmi in gradivom. Sledimo zastavljenim ciljem in se dnevno vključujmo v “online življenje” z delom, komentarji, nasveti. Ne popuščajmo.

Povezujmo se

Online študij ne pomeni izolacije, ampak je izjemna priložnost za povezovanje in izmenjavo mnenj ter izkušenj. Sodelujmo čim bolj aktivno v diskusijah, skupinskih aktivnostih, chatih. Povezujmo se s kolegi študenti, profesorji in mentorji. Postavljajmo vprašanja, iščimo odgovore, izražajmo dvome in rešujmo izzive. Skupaj. Če potrebujemo nasvet ali pomoč, se obrnimo na mentorja in kolege študente. V komunikaciji bodimo spoštljivi in vljudni.

Bodimo soustvarjalci učnega okolja

Sodelovalnost je ena temeljnih značilnosti online študija. Ustvarjajmo novo znanje s poizvedovanjem in lastnimi izkušnjami. Naučeno uporabimo v neposredni praksi in življenju, izkušnje delimo online. Sprejemajmo odgovornost tako zase kot za druge. Ob upoštevanju teh nekaj nasvetov ne bomo uspešni le pri študiju. Online izkušnje in kompetence so dragocena pridobitev tudi za naše vsakdanje in poslovno življenje.

 

Suzana CERGOL MIHELIČ, DOBA Fakulteta
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button