Izobraževanje

Diploma? Nič lažjega!

Pravila, nasveti in triki za uspešno opravljeno diplomo.

Člani ŠS FERI in Tutorji FERI so pripravili dogodek o diplomiranju in zaključevanju dodiplomskega študija, kjer so razložili katere obveznosti moraš opraviti, da lahko končaš dodiplomski študij.

 

Absolventski staž

Po zaključenem zadnjem semestru lahko status študenta obdržiš še za eno leto, postaneš absolvent, ki mora napisati še vsaj zaključno delo. Ne moreš ga koristiti, če si v času študija že ponavljal letnik ali spremenil študijski program ali smer. Absolventski staž lahko podaljšaš le z upravičenim razlogom.

 

Od izbire teme do pisanja naloge

Temo za diplomsko nalogo lahko izbereš iz že razpisanega seznama ali pa se individualno dogovoriš z mentorjem. Ko izbereta naslov, moraš oddati Obrazec za prijavo teme zaključnega dela in dispozicijo, ki mora slediti določenim navodilom. Temo moraš prijaviti v študijskem letu, v katerem želiš diplomirati, če pa ti to ne uspe, jo lahko z utemeljenim razlogom podaljšaš za eno leto. Popolnoma novo temo moraš izbrati, če stare ne podaljšaš ali do konca študijskega leta ne diplomiraš.

 

Letos je rok za oddajo dispozicije in prijavo teme petek, 29. marec 2019. Pomembno je, da napišeš kakovostno dispozicijo, saj ti bo močno olajšala pisanje naloge.

 

Preden se lotiš pisanja naloge, preveri navodila za njeno izdelavo. Na Digitalni knjižnici Univerze v Mariboru (DKUM) najdeš primere diplomskih nalog, vedno pa se lahko obrneš tudi na mentorja. S pisanjem začni čimprej, da se izogneš težavam in poletni preobremenjenosti mentorjev. Drži se internih rokov, ki se jih dogovoriš z mentorjem ali somentorjem.

| V Diplomski sobi je zmanjkalo prostora za vse bodoče diplomante.
| Tutorji študenti in člani ŠS, ki so že diplomirali, so razkrili tudi nekaj trikov, kako lažje do diplome.
| Pomembno je, da se pri pisanju diplome držiš navodil mentorja in UM.

   

  Oddaja naloge, tisk in zagovor

  Zaključeno nalogo lahko oddaš, ko si izpolnil vse študijske obveznosti in ostale pogoje fakultete. Ko se ti zdi, da si nalogo zaključil, naj jo pregleda lektor. Za njim jo oblikovno in vsebinsko preglej še ti, nato pa bo mentor zahteval, da jo naložiš na DKUM, kjer bo sistem preveril skladnost s pravili o plagiatorstvu.

  Tiskanje naloge je lahko velik strošek, zato upoštevaj navodila in zahteve, da ne bo treba tiska ponavljati. Pred vezanjem moraš vanjo dodati še nekaj obrazcev in Sklep o zaključnem delu (navodila kaj potrebuješ najdeš na spletni strani svoje fakultete ali UM). Bodi natančen in se pozanimaj, kaj vse moraš opraviti, preden v Referat za študentske zadeve oddaš ustrezno število izvodov zaključnega dela.

  Na zagovoru te bo čakala tričlanska komisija sestavljena iz predsednika, člana (mentorja) in člana (somentorja). Svojo nalogo moraš predstaviti v 10 minutah, komisija pa ti bo nato postavila še nekaj vprašanj. Predstavitev in odgovori na vprašanja bodo pomembno vplivali na tvojo končno oceno.

  Po odlično opravljenem zagovoru prejmeš potrdilo o diplomiranju. Čaka te le še podelitev diplome s svojci in preostalimi diplomanti, nato pa se lahko podaš na lov za službo ali nadaljevanjem študija.

   

  https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGUrška KUR
  https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780Urška KUR

  Sorodni članki

  Back to top button