GlasbaNoviceZabava

Velebor in 10 let Božje gamadi: ajde Maribor, gremo roke gor!

Veliki koncert, skoraj veliki reunion Veleborja in 10 let, odkar so na Štuku prvič dvignili streho z albumom Božja gamad. 10 let kasneje pa se s člani oziramo malo naprej, malo nazaj in malo na včerajšni koncert.

“Jaz vem, da se bomo fajn meli, ker je vedno blo na vseh špilih fajn,” je napovedal Mito in tudi tokrat na Štuku ni bilo nič drugače. Emkej, Mito, Mrigo in Ghet, tokrat pod skupno krošnjo Velebor, so se po desetih letih vrnili na Štuk, znova pripravljeni na akcijo.

Ka je to neka galama?

Če se Spider-Man in Superman oblačita v Gheta in Emkeja, kje potem to pusti Velebor v shemi najbolj ambicioznega crossover dogodka na slovenski hiphop sceni? “Radi se mamo ful, pa vsak od nas je že rešil svet tukaj skupaj,” na to odgovarja Emkej. 10 let pa je bilo, odkar je bila galama nazadnje na Štuku in v tem času se je, logično, marsikaj spremenilo. Ali pač? “Vse je isto. Dorijan nam spet dela sound. Ampak jaz mislim, da je vse isto,” priznava Mrigo. “Videli pa bomo, kak bo koncert. To ne mormo vedet, če bo isto kot deset let nazaj.”

10 let nazaj je bilo vse isto, razen koncerta samega.

Še vedno bogovi, še vedno gamad

Velebor se je zbral 10 let nazaj, posledica tega pa je še vedno aktualni album Božja gamad. Takrat so na Štuku z njim nastopili frišno, zdaj pa že jubilejno. Z Dostopom sta tistega davnega Leta 2013 govorila samo Mito in Ghet, ki sta našim predhodnikom zaupala posebno skrivnost: da so bogovi in gamad. Še to vedno drži? Enoglasni: “Itak. Valda.”

Za Velebor pa še vedno drži, da so tako bogovi kot gamad.

Velenje in Maribor = Velebor

“Živimo, delamo še vedno muziko. Mogoče vsak po svoje malo bolj, malo več, kar je čist normalno. Hvala bogu. Je pa velik dosežek, da se tudi na koncertu zberemo skupaj. Ni kuj tak, ker ima vsak 150 tisoč obveznosti, pa 150 tisoč kilometrov, da pride sploh,” pojasnjuje Mito o razvoju Velebora zadnjih deset let. Pri čemer Emkej vskoči: “Pa eni majo 150 tisoč otrok.” Mrigo pa še doda: “Jaz mislim, da smo tam, ko smo hotli bit, čeprav nismo vedli, ka se nam bo zgodilo. Še vedno rapamo, dobli smo se, jaz mislim, da je to uspeh.”

“Živimo, delamo še vedno muziko.”

Naše delo tukaj je narejeno

“Izdali smo ful plat od takrat, ko smo Velebor plato nardili. Vsaki je v bistvu razvil neki svoj stil oziroma svojo nišo najdu, kaj pali njegovim fanom. Kljub temu pa smo še vedno tu skupaj zadržali rdečo nit, in ta rdeča nit je delat pristna besedila s hiphop podlagami,” o skupnem sodelovanju pove Emkej. Mito k temu dodaja: “Konec koncev, mi sploh nismo več tako pomembni, ker ima vsak za sabo že neko drugo ekipo, mogoče mlajših ljudi, bolj talentiranih.” Emkej pa zaključi: “Zdi se mi, da nam je uspelo vzgojiti mlade, dobre, obetavne producente in raperje, ki pridejo za nami. Tako da na nek način smo predali svoje znanje naprej in se mi zdi, da je naše delo tukaj narejeno.”

“Tako da na nek način smo predali svoje znanje naprej in se mi zdi, da je naše delo tukaj narejeno.”

Marina BAJIĆ
Isidora VELIČKOVIĆ
ikona snemalec Dejan ZVONAR

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button