Okolje

Topla jesen in pogoste meglice. Od kod izvira izraz “indijansko poletje”?

Zadnje čase se veliko govori o nenavadno visokih temperaturah za ta letni čas, običajno pa se uporablja tudi izraz "indijansko poletje". Za kaj gre in od kod izvira izraz?

Indijansko poletje se nanaša na neobičajno vroče in megleno obdobje med koncem oktobra in začetkom novembra. Pojavlja se v delih Evrope in osrednjem ter vzhodnem delu Združenih držav Amerike (ZDA). Verjetno redkokdo razume izvor poimenovanja “indijansko poletje”, še bolj pa to bega angleško govoreče skupnosti, kjer pojav imenujejo Indian summer. A ta v resnici nima povezave z Indijci.

Najprej – kako pride do indijanskega poletja?

Do trenutnih nenavadno visokih temperatur, ko se še konec oktobra veselo sprehajamo v kratkih rokavih, pride zaradi toplotne inverzije. Plast toplega zraka pokrije plast hladnejšega zraka in ustvari pokrov za gibanje zraka  iz spodnjih plasti navzgor. To vpliva na nastanek oblakov, dež, povišanje temperatur in omejevanje difuzije oz. razpršitve dima in prahu. S tem recimo nastajajo tipične meglice, ki jih te dni velikokrat opazimo.

indijanci, domorodci
Izraz “indijansko poletje” prihaja iz ZDA.

Izraz “indijansko poletje” je bil prvič uporabljen v vzhodnem delu ZDA in čeprav njegov točen izvor ni popolnoma jasen, mnogi ugibajo, da se nanaša na tamkajšnje domorodne prebivalce, Indijance. Tople razmere indijanskega poletja naj bi Indijancem pred stoletji omogočile, da so z lovom in zbiranjem zalog za ozimnico nadaljevali tudi v jesenskih mesecih. Medtem drugi verjamejo, da je izraz z Indijanci povezan zaradi meglic, ker naj bi ti isti domorodci nekoč namerno sprožali prerijske požare.

Prva zabeležena uporaba izraza se pojavi v delu Pisma ameriškega kmeta iz leta 1778. V njih je francoski Američan Michel-Guillaume-Jean de Crèvecoeur podrobno opisoval “kratke intervale dima in miline”. V naslednjem stoletju po izdaji pisem se je izraz v ameriški literaturi nato začel redno uporabljati.

knjiga, pisalo
Najstarejši znan zapis izraza sega v pozno 18. stoletje.

In iz ZDA je poimenovanje nato odpotovalo čez lužo

V 19. stoletju je “indijansko poletje” pripotovalo tudi do Anglije, kjer se je ustvarilo zmotno prepričanje, da se nanaša na indijsko podcelino. V Angliji so podoben pojav do tedaj sicer imenovali poletje sv. Luka ali poletje vseh svetih, saj so ga povezali s praznikom svetnika Luke, ki goduje 18. oktobra, in s koncem oktobra.

Tudi na Otoku pa je njihove obstoječe izraze kmalu zamenjalo “indijansko poletje”, ki dandanes velja za del splošno sprejetega izrazoslovja.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button