Kultura

Festival Maribor: zaigrali bodo tudi mobilni telefoni

Letošnji Festival Maribor, ki bo potekal od 17. do 26. septembra, je po navedbah organizatorjev uglašen z jubilejnim letom Ludwiga van Beethovna, pa tudi s časom, ki ga živimo. Med drugim bo gostil norveško violinistko Vilde Frang ter švedskega skladatelja Andersa Linda z Orkestrom mobilnih telefonov.

Digitalizacija komunikacij, ki vse bolj postaja tudi eden načinov dostopanja do umetnosti in kulture. Ta je v času karantene zaradi novega koronavirusa in prepovedi prirejanja kulturnih prireditev odprla celo vrsto vprašanj. Slednja odsevajo tudi v programu, ki ga ponuja letošnji Festival Maribor.

“V zadnjem času smo ljubitelji glasbe vedno znova ugotavljali, kako srečni smo lahko, da živimo v času, ko imamo podporo sodobnih tehnologij, ki so nam pomagale uživati v umetnosti. Sodobna tehnologija ponuja izredne možnosti za komuniciranje, obenem pa smo znova spoznali, da nič ne more nadomestiti živega srečanja oziroma uživanja umetnosti v družbi in v živo,” je na predstavitvi programa izpostavila vodja festivala Barbara Švrljuga Hergovich.

S tem v mislih so vztrajali pri izvedbi letošnje edicije festivala v živo. Vendar pa bodo po zagotovilih upoštevali vse ukrepe za preprečitev širjenja covida-19. Letošnji program je sicer nekoliko bolj strnjen kot ponavadi, večje zasedbe pa so iz Slovenije, čeprav festival ostaja mednaroden. “Še vedno ostaja most med svetovnim in lokalnim,” je povedala vodja programa.

Med drugim se v Maribor vrača nemško-francoski violončelist Nicolas Altstaedt. Ta bo nastopil z zvezdniško violinistko Vilde Frang in Orkestrom Slovenske filharmonije pod taktirko Marka Letonje. V ločenem Večeru za Beethovna pa se bo Altstaedtu in Frangovi pridružil britanski glasbenik Lawrence Power na violi.

Enkratna priložnost, da slišite Orkester mobilnih telefonov

Odprtje festivala bo v četrtek pripadlo Simfoničnemu orkestru in zboru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor pod vodstvom avstrijskega dirigenta Wolfganga Harrerja, ki bo s pianistom Nejcem Kampletom in solisti Rebeko Lokar, Valentino Čuden, Ireno Petkovo in drugimi izvedel Zborovsko fantazijo.

Festival bo zaključil avstrijski duo Bartolomey Bittmann s koncertom Pesmi brez besed z groovom. Ta združuje klasično glasbo z jazzom, rockom in popom.

Osrednji gost festivala je švedski skladatelj Anders Lind, ki se predstavlja z interaktivno razstavo Črte. V njej premišlja o dostopnosti in demokratizaciji glasbe. Tematizacijo slednjega prinaša tudi koncert za mobilne telefone. Pri tem se bodo obiskovalci pri praizvedbi Lindove, za Festival Maribor napisane skladbe pridružili članom Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije. Tako se bodo obiskovalci iz poslušalcev prelevili v izvajalce.

“Lind s projektom doseže na prvi pogled nepovezana cilja: demokratizira izvajanje sodobne orkestrske umetniške glasbe ter razvija nove glasbene možnosti za izvajanje sodobne umetniške glasbe z elektronskimi zvoki. Rezultat je zlitje elektronskih zvokov in akustične glasbe godalnega orkestra ter skupno muziciranje orkestra poslušalcev in akademske zasedbe,” izpostavljajo v Narodnem domu Maribor.

 

 STA
Festival Maribor 2020

Sorodni članki

Back to top button