Izobraževanje

Srednješolec Maj Bombek iz SERŠ-a s srebrno medaljo iz naravoslovne olimpijade

Slovenska ekipa mladih naravoslovcev je na 19. mednarodni mladinski naravoslovni olimpijadi v Bogoti v konkurenci 203 mladih iz 43 držav dosegla odličen uspeh, saj ji je uspelo osvojiti dve srebrni in štiri bronasta odličja, so danes sporočili iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije.

Mednarodna naravoslovna olimpijada je med 2. in 11. decembrom potekala v Bogoti v Kolumbiji, šele tretjič pa so se je udeležili tudi naši mladi naravoslovci. Slovenske barve so zastopali devetošolec Primož Markovič (OŠ Milana Šuštaršiča Ljubljana), ki je osvojil srebrno odličje in bil med našimi tekmovalci v končni razvrstitvi najuspešnejši.

Le malo za njim je zaostal dijak 1. letnika Maj Bombek (Tehniška gimnazija SERŠ Maribor), ki je tudi osvojil srebrno medaljo. Ostali štirje člani ekipe, dijaki in dijakinja 1. letnika, pa so si s svojim znanjem priborili bronasta odličja – Martin Alojz Flisar (Gimnazija Bežigrad), Svit Miklavčič (Gimnazija Vič), Blaž Gašperlin (Gimnazija Kranj) in Tifani Bergel (Gimnazija Jesenice). Skupaj so na olimpijadi podelili 20 zlatih, 42 srebrnih in 59 bronastih medalj.

Prvotno bi olimpijada morala potekati v Kijevu, vendar so jo zaradi vojne v Ukrajini prestavili v Kolumbijo. Naravoslovci so tekmovali v iskanju rešitev interdisciplinarnih nalog s področja znanstvenih ved naravoslovja – biologije, kemije in fizike. Vse znanstvene vede so bile na tekmovanju zastopane približno enakomerno. Olimpijci so en tekmovalni dan tri ure reševali teoretične naloge, drugi tekmovalni dan pa so prav tako tri ure reševali še praktični eksperimentalni del.

Sodelovanje naših mladih naravoslovcev na mednarodni mladinski naravoslovni olimpijadi je skupni projekt zveze za tehnično kulturo in Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Ekipo so vodili in pripravljali Barbara Rovšek, Margareta Obrovnik Hlačar in Domen Vaupotič, so še sporočili iz zveze.

ZOTKS
ZOTKS

Sorodni članki

Back to top button