KulskoZdravje

Pandemični božič: kako so prazniki potekali med preteklimi pandemijami

Čeprav se nam zdi situacija z visoko nalezljivo boleznijo precej nova, ne smemo pozabiti, da so se epidemije in pandemije dogajale že pred časom naših življenj. Si kdaj razmišljaj, kako je potekalo življenje med veliko pandemijo španske gripe leta 1918? Preveri, kako je takrat izgledalo praznovanje božiča.

21. oktobra 1918 je časnik Ohio State Journal objavil opozorilo o pandemiji gripe, ki ga je izdal vršilec dolžnosti državnega komisarja za zdravstvo. Opozorilo se je glasilo: “pazite se omele“. Bralce so tako odvračali od priložnosti za praznične poljube, do katerih bi prišlo zaradi družabnih srečanj.

Eden izmed nasvetov komisarjev se je glasil tudi: “Ljubezen do očeta in mame, brata, sestre in ostalih boste letos najbolje izkazali tako, da se boste držali svojega doma“. Tovrstna opozorila, ki odvračajo od božičnih obiskov in množičnih prazničnih srečanj lahko zasledimo tudi danes.

Nekoč in danes: razlike in podobnosti

Čas okoli leta 1918 pa je bil seveda nekoliko drugačen od življenja, ki ga živimo zdaj. V primerjavi s pandemijo virusa COVID-19 je gripa takrat ubila veliko več ljudi, četudi je bila populacija občutno manjša kot danes. V mnogih mestih se je tretji val bolezni začel prav v času, ko se je bližal božič.

Mesta, ki so bila takrat pri sprejemanju tovrstnih odločitev veliko svobodnejša kot danes, so sprejela mandate obveznega nošenja mask in ostalih ukrepov, ki bi jih danes označili kot socialno distanciranje.

Božič, pandemija, socialno distanciranje, Lendol Calder, Ohio, znanost, nekoč
Tudi pred desetletji so ob izbruhih bolezni priporočali socialno distanciranje.

Eno izmed teh mest je bilo San Francisco, kjer so se po povečanju števila primerov okužb odločili za strogo zaprtje mesta. Ukrepi so proti preprečevanju širjenja gripe res delovali, mesec dni kasneje pa je mesto te ukrepe sprostilo in opustilo obvezno nošenje maske. Število primerov se je posledično kmalu spet dvignilo – ravno v času pred božičem tistega leta.

Očitna paralela z današnjim časom: pozabljene dolžnosti in izrecno izpostavljanje “pravic”

Takrat je pod pretvezo kršenja pravic mnogo ljudi zavrnilo uvedbo ponovnega nošenja mask. Čeprav ni dokazano, ali so bila za to kriva množična božična nakupovanja ali srečanja, so se primeri gripe v začetku januarja tako ponovno namnožili.

Zgodovinar Lendol Calder opisuje polemike meščanov, ki so jih motila zapiranja cerkev v času, ko so gostišča ostajala odprta. Takrat so cerkve namreč veljale za nekakšna središča družabnih srečanj.

Četudi je bilo poznavanje znanosti takrat veliko slabše kot danes, so ljudje načeloma verjeli v svoje javne uradnike in medicinsko znanost. To lahko verjetno pripišemo dejstvu, da so mnoge družine na lastne oči videle posledice, ki so jih na njihovih bližnjih puščale bolezni – takrat so otroci in starejši pogosto umirali ali bolehali od posledic bolezni kot sta davica in otroška paraliza. Prav zato so bili tudi pripravljeni upoštevati omejitve nekaterih dejavnosti.

Božič, pandemija, socialno distanciranje, Lendol Calder, Ohio, znanost, nekoč
Omejitve, kot so karantene, ki jih poznamo danes, so obstajale tudi v prvih desetletjih 20. stoletja.

Praznični zvonovi tudi med pandemijo

Božično druženje pa je bilo takrat morda nekoliko lažje izvedljivo kot danes, saj so družine v tistem času praviloma živele bližje druga drugi. Po drugi strani pa je bila želja po snidenju z bolj oddaljenimi sorodniki večja kot danes, saj se je v istem letu končala 1. svetovna vojna. Tako so slavili konec vojne in povratek vojakov – sinov, možev in očetov.

Javna zbiranja in prirejanja zabav so zato skoraj zagotovo vplivala na povišana števila okuženih v začetku leta 1919 – v tretjem valu gripe. Kot je zapisal komisar za zdravje zvezne države Ohio v letu 1918 pa moramo tudi dandanes “iti proti nagonom, ki nas ženejo k zbiranju z namenom ščitenja ljudi, ki jih imamo radi” in odgovorno ravnati tudi v prazničnem času.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button