NovicePotovanje

Zuugle ti pomaga, da se v gore odpraviš z javnim prevozom!

Od. 4 septembra 2023 je za brezplačno uporabo v Sloveniji na voljo Zuugle, iskalnik za gorske ture, ki so dostopne z javnim prevozom.

Zuugle se od leta 2022 uporablja že v Avstriji in na Bavarskem, od 4. septembra naprej pa je na voljo tudi v Sloveniji.

Zuugle kombinira gorske ture, ki so objavljene na spletu, z voznimi redi avtobusnih in železniških prevoznikov in jih prikaže v rezultatih iskanja.

Sedaj je torej možno poiskati gorske ture v slovenski alpski regiji, dostopne z javnim prevozom, z izhodiščem v Mariboru, Ljubljani, Beljaku, Gradcu in Celovcu, tudi za čezmejne relacije.

Slovenija v obdobju 2023/24 predseduje organizaciji CIPRA (Mednarodna komisija za varstvo Alp) in se ponaša z očarljivo alpsko krajino in kulturo. Je prva država na svetu, ki je prejela naziv zelene destinacije. To so le še dodatni razlogi, zakaj je iskalnik Zuugle Slovenija odlična pridobitev za naše področje.

Kako Zuugle deluje?

Zuugle preišče gorske ture, ki so objavljene na spletu, glede na njihovo dostopnost z javnim prevozom. Če je tak dostop možen, se te ture prikažejo med rezultati iskalnika Zuugle, vključno s predlogi za čas prevoza tja ter nazaj iz voznega reda. Skupaj z rezultatom iskanja se prikaže tudi povezava do obširnega opisa ture na tisti spletni strani, na kateri je objavljena.

Trenutno lahko Zuugle poišče in prikaže vozni red za več kot 17.000 gorskih tur, ki so dostopne z vlakom in avtobusom. Z nastavitvami filtra lahko rezultate pri iskanju prilagodite lastnim potrebam.

Do iskalnika lahko dostopaš tukaj.

Z vlakom na goro

Zuugle je nastal v okviru nepridobitnega društva “Bahn zum Berg” s pomočjo subvencije avstrijskega Ministrstva za varstvo podnebja iz sredstev Alpskekonvencije. Društvo je bilo ustanovljeno 2020 na Dunaju, njihov cilj pa je spodbujanje javnega prevoza do krajev z aktivnostmi na prostem. Aktivno želijo prispevati k varstvu okolja v alpskih regijah.

Martin Heppner, predsednik društva “Bahn zum Berg”, projektni vodja in ustvarjalni um iskalnika: “Zelo nas veseli, da lahko Zuugle damo v uporabo vsem okoljsko osveščenim navdušencem pohodništva v Sloveniji in s tem olajšamo podnebju prijazen dostop do gor z vlakom in avtobusom. S tem bi radi prispevali k zaščiti občutljive alpske regije.”

O-STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button