IzobraževanjeŠtudentski vodnik

Pridi študirat v Maribor: kaj moraš do študija še urediti?

Greš študirat v Maribor, pa te zanima še cel kup stvari, ki jih lahko pričakuješ? No, zdaj lahko že na hitro pokukaš, kaj te čaka v prvih tednih.

Mesec februar vsako leto s seboj prinese tudi zelo pomemben dogodek v življenju vsakega dijaka: odločitev, kaj pa zdaj. Kam, kako, zakaj na fakulteto je vprašanje, ki mori vse dijake četrtih letnikov (mogoče katere celo že prej), vse pa še dodatno podkrepi dan, ko se začnejo vpisi.  Ampak, kaj pa potem? Kaj se zgodi, ko si enkrat sprejet na fakulteto? Sicer je to problem za poletje, a ker boš takrat s pomaturitetno prazno glavo že na morju, se sprehodimo čez detajle že zdaj. Maribor te čaka!

Študentski boni

Brez tega ne gre – zaupaj nam. Študentski boni ali subvencioniarna študentska prehrana so hrbtenica, ki podpira življenje vsakega študenta in skoraj zagotovo (malce tudi melodramatično) bi študenti brez njih kar precej časa stradali. Ali pa živeli od sendvičev in obupno skuhane hrane. Skratka, en topel obrok na dan bo prispeval ogromno tudi k temu, da bodo tvoji možgančki delovali tako, kot se za faks spodobi.

Običajno si študentske bone lahko urediš v prvem tednu študijskega leta. V Mariboru za prvi vpis v sistem študentske prehrane že zadnjih nekaj let skrbi študentska dnevna soba (kmalu boš izvedel, da ta nosi ime Štuk), kjer ti bodo pri vsem pomagali prijazni študenti veterani. Potrebuješ le telefon, osebni dokument in potrdilo o vpisu.

Študentske bone si je pametno urediti čim prej, da slučajno med študijem ne boš lačen. (vir)

Aplikacija Študentska prehrana

Ko že govorimo o študentih in prehrani, ti toplo priporočamo, da si naložiš aplikacijo Študentska prehrana. Ta ti bo v glavnem omogočala dve stvari: sledenje, koliko bonov imaš še na voljo v danem mesecu in katere restavracije nudijo obroke na študentske bone. Maribor ti jih ponuja kar nekaj. To je predvsem pomembno, saj je prvi teden za bruce že tako ali tako dovolj hektičen, da bi sproti še peš iskal nekaj za pod zob. Pomagaj si, kjer si lahko.

Aplikacija ti omogoča, da vestno slediš porabi svojih bonov in najdeš restavracije s subvencionirano študentsko prehrano blizu tebe. Vir: aplikacija Študentska prehrana.

Urniki

Da se ne moreš zgovarjati, da nisi vedel, kdaj moraš biti prvi dan na faksu, fakultete poskrbijo, da so urniki naloženi (dokaj) pravočasno. Fakultete Univerze v Mariboru uporabljajo spletno stran WiseTimetable, ki ti omogoča, da brskaš po letniku, izvajalcu, prostoru in predmetu. Do urnikov lahko običajno dostopaš na povezavi, ki ti jo nudi spletna stran tvoje fakultete.

WiseTimetable ti bo pomagal, da boš imel urnik pred seboj v hipu. Vir: WiseTimetable.

Štuk kartica

Na Štuku boš brez dvoma preživel/-a veliko časa, zato je dobro, da si zagotoviš tudi njihovo kartico. Ta ti bo prinesla 10% popust na vsak nakup pijače, kar pa se ti, kot študentu/-ki, zares splača! Kako? Natakarjem na Štuku preprosto reci, da si želiš njihovo kartico.

Sindikal'c #19, štuk

Zagotovi si štipendijo

Pred pričetkom študija je dobro, da si zagotoviš tudi štipendijo. Preveriti moraš le, za katero štipendijo se lahko prijaviš. Državne, Zoisove in kadrovske štipendije so na voljo vsem študentom, ki za njih izpolnjujejo pogoje. Na voljo so tudi številne druge štipendije: štipendije za izobraževanje v tujini, občinske štipendije, štipendije za deficitarne poklice … Razpise na enem mestu zbiramo tudi na Dostop.si, najdeš jih lahko tukaj, o pogojih za štipendije pa preberi tukaj.

Študentski dom

To bo naslednjih nekaj let tvoj drugi dom, zato poskrbi, da urediš vse tako, kot je treba. Preveri, kdaj so pomembni datumi vselitve in kaj vse potrebuješ s seboj. Študentsko sobo pa si seveda lahko personaliziraš po svoje, da ti bo čim udobneje. Svetujemo ti, da prideš v sobo kak dan ali dva pred začetkom študijskega leta, saj ti bo to dalo priložnost, da se namestiš, raziščeš Maribor in spoznaš svoje nove cimre.

Če imaš še vedno en kup vprašanj, pa si oglej še nekaj nasvetov za bruce, ki so jih podali izkušeni študenti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ŠOUM (@sou_maribor)

//www.instagram.com/embed.js

Marina BAJIĆ / Iva KNEZ
Patrik KOCIPER, Unsplash

Iva Knez

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button