Izobraževanje

Strokovnjaki in raziskovalci o trendih na področju seksa

Študentje Oddelka za sociologijo Filozofske fakultete (FF) v Mariboru so v sodelovanju s Študentskim svetom FF ponovno organizirali Sociodan, na katerem so okoli letošnje osrednje niti, mladih in spolnosti, zvrstili niz predavanj in pogovorov s strokovnjaki, študenti in drugimi poznavalci teme.

O seksu danes vemo vse, a se o njem ne pogovarjamo

“So se naslonile na steno, fant je dvignil kiklo gor, spodaj so bile brez hlač, pa je naredil dvakrat ali trikrat not in ven, vendar ne gor, temveč postran, in vsa tista moška svinarija je stekla dol,” se bere odlomek iz uspešnice Ogenj, rit in kače niso za igrače, kjer Milena Miklavčič popisuje spolnost Slovencev v 20. stoletju. V času, ko je bila spolnost ustaljena kot moška pravica in ženska dolžnost, je seks izgledal nekoliko drugače od današnje norme. Moški je potrebo zadovoljeval približno trikrat dnevno, po minuto ali dve, nemalokrat pri drugih ženskah, celo lastnih hčerah.

seks, seksa, seksu, slovenski študenti, Milena Miklavčič
Milena Miklavčič že več desetletij zbira zgodbe o spolnih pripetljajih naših prednikov.

Če so spolne prakse prednikov nedvomno zaslužne za dvig marsikatere obrvi, pa situacija niti danes ni popolna. Čeprav vemo o seksu več, kot kadarkoli poprej, se o njem ne pogovarjamo izven nekaj bioloških dejstev, navrženih med osnovnošolskimi urami biologije in vprašljivih nasvetov, posredovanih med vrstniki. Študentki sociologije, Manja Komar in Nina Vita Zidarič, sta kot odgovor na pomanjkljivo in heteronormativno spolno vzgojo v slovenskih učilnicah pripravili načrt integracije celostne spolne izobrazbe. Ta bi bi osvetlila tudi družboslovne vidike seksa in ne bi ovinkarila okoli perečih tem spolnega nasilja, spolno prenosljivih bolezni in soočanja z nezaželeno nosečnostjo.

Hookup kultura med slovenskimi študenti

Kljub vsemu znanju, ki nam je na voljo, nam namreč to ni pravočasno in pravilno posredovano. V kombinaciji s hookup kulturo, ki zaznamuje milenijsko generacijo, to pomeni dodatno tveganje za vse naštete potencialne težave. Kot so pokazali rezultati raziskave, ki jo je pripravila Monika Lamot, študentka sociologije, je skoraj 50 % vprašanih že imelo hookup odnos s spolnim odnosom. 80 % pa vsaj takega s poljubljanjem. Na vzorcu okoli 350 posameznikov, večinoma študentov, je ugotovila tudi, da so vprašani hookup spolni odnos doživeli z eno ali dvema oseba, hookup poljubljanje pa v povprečju s sedem ali več ljudmi.

V Sloveniji je hookup kultura razširjena v podobni meri kot ostalih zahodnih državah.

Del letošnjega Sociodneva je bilo tudi Društvo študentov psihologije Maribor, ki je pod okriljem svojega projekta Oh ta ljubezen izvedlo delavnico: Kako z mladimi spregovoriti o spolnosti, ki prav tako naslavlja problematiko pomankljive spolne vzgoje. V sklepnem dejanju dneva pa so seksologinja Vesna Jarc, prof. dr. Ivan Bernik in doc. dr. Vesna Vuk Godina na odprti mizi razpravljali o mladih in spolnosti, o vplivu pornografije na razmerja, odprtih razmerjih in ostalih trendih, ki so jih zaznali pri svojem delu in raziskovanju.

 

 Klara AVSEC
Klara AVSEC seks

Klara Avsec

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button