Glasba

Kje je izgubljena bas kitara Paula McCartneyja? Trojica gre na lov na zaglad

Strokovnjak za kitare in novinarja so se podali na lov za pogrešano bas kitaro, ki je bila v lasti Paula McCartneyja. Kot sami pravijo, poskušajo rešiti "največjo skrivnost v rokenrolu". Trojica dolgoletnih oboževalcev skupine Beatles išče bas kitaro Höfner, ki je bila nazadnje videna leta 1969 v Londonu. Instrument želijo vrniti McCartneyju.

McCartney je na izgubljeno kitaro igral v 60. letih minulega stoletja, med drugim v hamburškem klubu Top Ten, v klubu Cavern v Liverpoolu in na prvih posnetkih Beatlov v londonskem studiu Abbey Road.

“To je iskanje najpomembnejše bas kitare v zgodovini – originalnega Höfnerja Paula McCartneyja,” piše na spletni strani thelostbass.com, ki je bila na novo ustvarjena za ta namen. In še: “To je bas, ki ga slišite v skladbah Love Me Do, She Loves You in Twist and Shout. Bas, ki je poganjal Beatlemanijo in oblikoval zvok sodobnega sveta.”

Kaj se je zgodilo s kitaro?

McCartney je violinski bas Höfner 500/1 kupil za približno 30 funtov – danes približno 550 funtov – v Hamburgu leta 1961, med štirimesečnim nastopanjem skupine The Beatles v Top Ten Clubu. Brez sledu je izginila skoraj osem let pozneje, januarja 1969, ko je skupina v središču Londona snemala album Get Back/Let It Be.

Ekipa, ki sedaj išče kitaro, trdi, da je od takrat niso več videli, da pa so se “v preteklih letih pojavile številne teorije in lažna opažanja”. Trojica poziva k novim namigom o tem, kje se nahaja, in poudarja, da je njena naloga “iskanje in ne preiskava” ter da bodo vse informacije obravnavali zaupno.

“Z malo pomoči naših prijateljev – od oboževalcev in glasbenikov do zbirateljev in glasbenih trgovin – lahko bas vrnemo tja, kamor je nekoč spadal,” je trojica zapisala na spletni strani. In še: “Paul McCartney nam je v zadnjih 62 letih dal tako veliko. Projekt Izgubljeni bas je naša priložnost, da mu nekaj vrnemo.”

Iskanje vodi Nick Wass, napol upokojeni nekdanji vodja marketinga in razvijalec električnih kitar pri podjetju Höfner, ki je soustvarjal knjigo o violinskem basu Höfner 500/1. “Igral ga je v Hamburgu, v klubu The Cavern, na Abbey Roadu. Ali ni že to dovolj, da dobi bas nazaj,” je dodal.

“Vem, ker sem se o tem pogovarjal z njim, da bi bil Paul zelo vesel – navdušen -, če bi se ta bas lahko vrnil k njemu,” je še povedal Wass, ki sta se mu pri projektu pridružila novinarja in zakonca Scott in Naomi Jones.

Ali jo lahko najdejo?

Trojica je še povedala, da so bile že najdene kakšne izgubljene kitare. Gibson J-160E Johna Lennona, ob kateri je napisal pesem I Want To Hold Your Hand, je denimo izginila med božičnim koncertom skupine The Beatles leta 1963. Pol stoletja zatem se je ponovno pojavila in bil nato prodana na dražbi za 2,4 milijona dolarjev.

STA
Apple Films / thelostbass.com

Sorodni članki

Back to top button