Izobraževanje

Kaj se v času koronavirusa dogaja s študentskim delom?

Študentska leta so čas, ko se večina med nami odloči za opravljanje študentskega dela. To pa je v času pandemije novega koronavirusa zaradi nastalih okoliščin v veliki večini primerov oteženo. Kaj trenutna situacija prinaša nam, študentom? Na problematiko nastale situacije opozarja naša krovna organizacija, Študentska organizacija Slovenije (ŠOS), spremembe pa seveda opažajo tudi študentski servisi.

Veliko poklicev in del v času pandemije koronavirusa ni mogoče opravljati. V nekaterih primerih gre za okrnjeno izvajanje del, v nekaterih pa se del sploh ne izvaja. To je poleg redno zaposlenih seveda prizadelo tudi mnoge študente, ki sicer redno opravljajo študentsko delo. Ker izpad prihodkov v večini primerov pomeni nezmožnost poravnavanja tekočih obveznosti, se je marsikdo znašel v stiski.

Na trenutne študentske probleme opozarja ŠOS

Problematiko je z odprtim pismom pristojnim ministrstvom in Vladi Republike Slovenije (RS) izpostavila ŠOS z namenom opozarjanja na nujnost ukrepov pomoči študentom v času epidemije.

Študentski vsakdan se je pričel že z ustavitvijo študijskih procesov oz. prenosom študija na daljavo. Sledila je omejitev bivanja v študentskih domovih, pri kateri pa so študentski domovi prepoznali stisko nekaterih študentov in omogočili individualno reševanje posameznih situacij.

Koronavirus, študentsko delo, študenti, ŠOS, Študentska organizacija Slovenije, študentski servis, Tina Smonkar, študentski servisi, upad ponudbe študentskega dela, Mjob, E-študentski servis, Posavc
Dela v strežbi, sicer enega pogostejših študentskih del, zdaj ni mogoče opravljati.

V največji meri je študente najbolj prizadel upad ponudbe študentskega dela. To je vodilo v izgubo prihodkov. V letu 2019 so bili prihodki iz študentskega dela kar trikrat višji od sredstev, namenjenih za štipendije. Za razliko od delavcev, ki imajo z delodajalci sklenjene pogodbe o zaposlitvi, študenti ne morejo računati na kakršnekoli denarne nadomestke.

Predlagani ukrepi, ki bi olajšali težave študentov

Zaradi popolnoma drugačnega študentskega življenja (omejeno zdravstveno varstvo, ustavljen javni potniški promet in omejen obseg delovanja ponudnikov subvencionirane študentske prehrane) je ŠOS pristojna ministrstva pozvala k sprejemanju ukrepov. Ti ukrepi oz. predlogi zajemajo uvedbo nadomestila za izpad dohodka iz študentskega dela, brezplačno bivanje v študentskih domovih za obstoječe stanovalce, spodbujanje možnosti dostave na dom v okviru subvencionirane študentske prehrane in brezplačne vozovnice za javni potniški promet v mesecu po zaključku pandemije.

Predsednica Odbora za socialna in zdravstvena vprašanja na ŠOS-u, Tina Smonkar dodaja še: “Že v normalnih razmerah je pomanjkanje državnih štipendij; tudi tisti, ki jo prejemajo pa so po večini primorani poprijeti za delo zaradi zagotavljanja primernega prihodka za študij. Prav tako študentsko delo predstavlja socialni korektiv za mnoge druge študente, ki do štipendije sploh niso upravičeni. Stiska študentov, ki so ostali brez dela in posledično brez prihodkov, je nepredstavljiva, saj so čez noč postali prepuščeni sami sebi. Prav zato pozivamo Vlado RS naj pri izdanih ukrepih v času epidemije ne pozabi na študente, ki že tako spadamo med ranljivejše skupine.”

Koronavirus, študentsko delo, študenti, ŠOS, Študentska organizacija Slovenije, študentski servis, Tina Smonkar, študentski servisi, upad ponudbe študentskega dela, Mjob, E-študentski servis, Posavc
Tako kot študij, kjer je možno, študenti zdaj tudi delo opravljajo na daljavo.

Kako situacijo komentirajo študentski servisi?

Aktualno problematiko so na našo prošnjo komentirali predstavniki nekaterih študentskih servisov. Na E-študentskem servisu beležijo opazen upad študentskih del. Dela, ki so v teh dneh še vedno aktualna, so v večini povezana s trgovsko dejavnostjo, narašča pa tudi povpraševanje po študentih, ki bi pomagali pri varstvu otrok. Urne postavke so se zvišale, saj podjetja potrebujejo pomoč takoj. Po oceni študentskega servisa je od 2.500 del, ki so bila na voljo pred trenutno situacijo, zdaj aktualnih okoli 900.

Študentski servis Mjob s strani študentov opaža večje povpraševanje po delu od doma. Med delodajalci študente iščejo predvsem trgovska podjetja, ki ponujajo nekje 20 % višje urne postavke kot sicer. Kot pri E-Študentskem servisu tudi Mjob izpostavlja, da so študenti še vedno izjemno odzivni in pripravljeni poprijeti tudi za alternativna dela.

Medtem na študentskem servisu Posavc iz Brežic (kjer obratuje ena izmed fakultet pod Univerzo v Mariboru, Fakulteta za turizem) prav tako beležijo upad povpraševanja s strani delodajalcev in študentov, povišanja urnih postavk za dela pa zaenkrat ne opažajo.

 

Sara VOCOVNIK
Unsplash

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button