Kulsko

Zakaj ženske živijo dlje od moških?

Raziskava: Ženski možgani se zdijo tri leta mlajši od moških enake starosti.

Ženske običajno živijo dlje od moških in tudi dlje ohranijo miselno ostrino, nova študija pa bi lahko pojasnila, zakaj je temu tako. Po ugotovitvah raziskovalcev v ZDA se namreč možgani žensk zdijo v povprečju tri leta mlajših od možganov moških enake starosti.

V študiji je sodelovalo 121 žensk in 84 moških, ki so jim s preiskavo PET izmerili presnovo v možganih oz. preskrbo možganov s kisikom in glukozo. Za možgane je tako kot za druge organe v telesu glukoza gorivo. A to, kako jo možgani presnavljajo, lahko pove veliko o njihovi starosti.

Sodelujoči v študiji so bili stari od 20 do 80 let, v vseh starostnih skupinah pa so bili videti možgani žensk, glede na presnovo, mlajši od moških, kažejo ugotovitve raziskovalcev z Washingtonove univerzitetne šole za medicino v St. Louisu.

Algoritem je pokazal, da so bili možgani žensk v povprečju okoli 3,8 leta mlajši od dejanske, kronološke starosti žensk. Možgani moških pa so bili v povprečju 2,4 leta starejši od dejanske starosti moških.

»To ne pomeni, da se moški možgani starajo hitreje,« je komentiral eden glavnih avtorjev študije Manu Goyal, docent za radiologijo na omenjeni univerzi. Kot je pojasnil, moški odraslost začnejo okoli tri leta starejši kot ženske in tako ostane do konca življenja.

Vprašanje, zakaj do tega pride, za zdaj nima jasnega odgovora. Znanstveniki upajo, da jim bo uspelo ugotoviti, ali bi lahko razlike v presnovi v možganih igrale zaščitno vlogo za ženske, ki se v starejših letih običajno bolje od moških odrežejo na preizkusih umskih sposobnosti, kot so spominjanje ali reševanje problemov.

To bi lahko po besedah Goyala pomenilo, da je razlog, zaradi katerega ženske v starejših letih ne doživijo tolikšnega pešanja kognitivnih sposobnosti kot enako stari moški, to, da so njihovi možgani dejansko mlajši.

Raziskovalci nadaljujejo delo na tem področju, saj želijo potrditi in bolje razumeti ugotovitve študije, ki so jo objavili v ameriški znanstveni publikaciji Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGKrog STA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button