Študentski vodnik

Mariborski študentski vodnik: kaj, kdo in zakaj je ŠOUM?

Starim študentskim mačkom je kratica ŠOUM zagotovo že dobro znana, tudi če si bruc, pa si zanjo morda že slišal. Ko študenti slišijo ŠOUM, to verjetno povežejo s Štukom in vrsto dogodkov, kaj vse pa se v resnici skriva v objemu teh črk?

Po uradni definiciji je Študentska organizacije Univerze v Mariboru oz. ŠOUM “stanovska skupnost študentov mariborske univerze”. Malo bolj po domače pa je ŠOUM organizacija, ki skrbi za praktično vse, kar zadeva študente naše univerze. Od njihovih interesnih dejavnosti (beri: zabav), pestrih obštudijskih dejavnosti, kot so različna izobraževanja in druženja, urejanja položaja študentov (recimo nudenja pomoči študentom invalidom ali mladim študentskim družinam) pa vse do skrbi, da med študijem nismo lačni – z urejanjem subvencionirane študentske prehrane.

Za marsičem se torej skriva ŠOUM – z njimi urejaš bone, hodiš na njihove žurke (ja, tudi na Lampiončke), sodeluješ pri projektih, kot je Študentska delovna brigada in obiskuješ dogodke, kot so trivia večeri in komični četrtki.

ŠOUM

Na fotografiji si lahko ogledaš obsežen organigram, iz katerega je že na prvi pogled jasno, da pa vsekakor ne gre samo za naštetih nekaj dogodkov. In ker nihče zares ne mara miselnih vzorcev, raje preberi krajše opise vsakega izmed oblačkov ŠOUM-a.

Študentski zbor

Študentski zbor sestavljajo predstavniki vseh izmed 17 članic Univerze v Mariboru (sem poleg fakultet v Mariboru spadajo še brežiška Fakulteta za turizem, krška Fakulteta za energetiko, kranjska Fakulteta za organizacijske vede, ljubljanska Fakulteta za varnostne vede in celjska Fakulteta za logistiko). V sklopu zbora delujejo odbori in komisije, ki jih sestavljajo na volitvah izvoljeni člani zbora.

Študentsko predsedstvo

Potem imamo tukaj študentsko predsedstvo ŠOUM, ki izvaja del obštudijskih in interesnih dejavnosti študentov ter vodi študentsko politiko. Predsedstvo sestavljajo predsednik ŠOUM in po en sekretar iz vsakega izmed štirih oddelkov, ki delujejo v okviru študentskega predsedstva in obravnavajo različna področja življenja študentov. To so:

  • Oddelek za univerzitetno politiko in izobraževanje, ki je študentom na voljo za reševanje morebitnih vprašanj in težav, s katerimi se srečujejo tekom študija, prav tako pa organizirajo več projektov, s katerimi spodbujajo neformalno izobraževanje študentov. Največji projekt oddelka je tutorstvo ŠOUM, organizirajo pa tudi Študentsko konferenco, jezikovne tečaje, glasbeno-literarne večere in trivia nighte.
  • Oddelek za mednarodno sodelovanje, ki domače študente informira o njihovih možnostih za odhod v tujino, tuje študente pa o njihovih možnostih med študijem v Mariboru. Njihovi večji projekti so Mednarodna študentska konferenca SCiM, tematski mednarodni večeri, dogodki Kako v tujino?! in dejavnosti z Erasmus študenti.
  • Oddelek za socialna in zdravstvena vprašanja, ki se ukvarja predvsem s področjem zaposlovanje mladih, štipendijsko politiko, študentskim delom, bivanjem in subvencionirano prehrano ter zdravstvenim zavarovanjem študentov, pomagajo pa tudi študentskim družinam in študentom invalidom. Nekateri izmed njihovih projektov so Študentska delovna brigada, Študentska krvodajalska akcija, okoljevarstveni in dobrodelni dogodki in Aktivna študentska pomlad ter
  • Oddelek za interesne dejavnosti študentov, ki skrbi za prosti čas študentov in organizira več družabnih, zabavnih, kulturnih in sproščujočih dogodkov. To so denimo Lampiončki, Šourock, Drinkologija, Prvi študentski torek in Komični četrtki.

V sklopu študentskega predsedstva delujejo tudi štiri organizacijske enote: BEST MariborDijaška skupnost Maribor, ŠO Fakultete za organizacijske vede in Medijski center ŠOUM, v okviru katerega deluje portal Dostop.si, ki ga ravnokar prebiraš.

In seveda maskota ŠOUMA – ŠOUM-ko.

Nadzorni svet in strokovne službe

In kdo skrbi, da se v delovanju ŠOUM-a kaj ne zalomi? Nadzorni svet, ki ga sestavljajo predstavniki študentov, predstavniki delavcev in sodelavcev ter predstavnik študentske javnosti. Pod vodstvom direktorja ŠOUM pa nato delujejo še strokovne službe. Te urejajo računovodstvo, kadrovanje, sistem subvencionirane študentske prehrane …

Skupina ŠOUM

Za konec pa nam ostane še Skupina ŠOUM, združenje, ki ga oblikujejo organizacije za študente in mlade v našem mestu ter širše. Krovna organizacija je ŠOUM, poleg nje pa v skupini najdemo še Univerzitetno športno zvezo Maribor (verjetno jo poznaš kot Zdravo zabavo), Zavod Pip, Solidarnostni sklad, Zavod za mladinsko popotništvo, Kulturno umetniško društvo Študent (APZ in AFS Študent), Klub študentskih in dijaških družin Maribor ter Zavod Štuk.

*Članek je bil prvič objavljen 3. okotbra 2022.

Sara VOCOVNIK, ŠOUM
ŠOUM, arhiv DOSTOP.si

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button