BivanjePotovanjeVideo

Maribor in Slovenija skozi oči Američana: hrana, hribi in davki

Predstave o življenju v Združenih državah Amerike imamo večinoma samo iz Hollywoodskih filmov. Kako resnične pa pravzaprav so in kaj si o Mariboru v primerjavi s svojo državo misli Američan, ki je tukaj preživel dva meseca?

Hitra hrana, Trump, Hollywood … Katere pa so besede, ki tebi prve padejo na pamet, ko pomisliš na ZDA? Na žalost povprečnega Američana ne moremo vprašati, kaj mu pade na pamet, ko pomisli na Slovenijo. No, vprašamo ga lahko, ampak nas bo verjetno postrani pogledal in vprašal “Slovakia?” (Slovaška). Ko je Cody Jacobs, 24-letni Američan, svoji družini povedal, da gre za dva meseca v Slovenijo, so se vznemirili ob misli na Vladimirja Putina. Slovenija, Slovaška, Rusija, kje pa je razlika, če se v šoli ne naučiš skorajda ničesar o državah izven ZDA?

Tudi Cody naše domovine ni poznal, dokler ga ni sem pripeljala ljubezen. Sedaj pa komaj čaka dan, ko se bo lahko preselil v Slovenijo, kamor ga je prvotno pripeljalo dekle, njegovo srce pa je nato osvojila še država sama. Z njim smo se pogovarjali konec februarja, po tem, ko je tukaj preživel dva meseca in le dva dni, preden se je moral vrniti nazaj v ZDA.

Najprej so ga presenetili hribi, nato pa ceste, ki nimajo dveh pasov

Če si videl veliko ameriških filmov, te verjetno ne bo presenetilo, da povprečen Američan ni posebej navajen vožnje po hribih. Njihova povprečna soseska izgleda čisto filmsko, s hišami, ki so postavljene zelo blizu, ravnimi pročelji in dvopasovnimi cestami. Pove, da so mesta običajno zgrajena na ravninah, zato sam zelo redko vozi po hribovitih območjih. Na srečo se z vožnjo v Sloveniji ni ubadal. Kot večini Američanov so mu namreč prestave in sklopka neznane, zato “evropskega” avta ni mogel voziti.

zda, amerika, cody jacobs, slovenija, maribor, primerjava slovenija in zda, slovenija in zda, maribor in zda, američan. američan v sloveniji, američan v mariboru, ameriški filmi, filmi, hollywood, trump, colorado, stavbe, hiše, hitra hrana, restavracije s hitro hrano, restavracija s hitro hrano, zdrava hrana, zdrava prehrana
Hiše v Coloradu so postavljene blizu skupaj, kot v večini ostalih predelov ZDA.

“Kaj takega ne bi nikoli videl v Ameriki”

Maribor se mu zdi lepši od mest v Coloradu, kjer živi, predvsem zaradi reke Drave, ki ločuje naše mesto. Pove, da v ZDA (vsaj v vseh zveznih državah, ki jih je že obiskal) vse izgleda bolj moderno, kar je popolnoma v nasprotju s slovenskimi mesti. “Cerkve tukaj dejansko izgledajo kot cerkve.”

Odkar se je vrnil domov, ne more več jesti hitre hrane

Kot povprečen Američan je običajno jedel kar precej hitre hrane. Pove, da imajo v mestu, kjer živi, ogromno restavracij s hitro hrano, ki jih najde na skoraj vsakem koraku. Na voljo ima tudi nešteto možnosti dostave. V ZDA obstajajo tudi podjetja, ki prevzamejo hrano v restavraciji brez dostave in ti jo pripeljejo na dom.

zda, amerika, cody jacobs, slovenija, maribor, primerjava slovenija in zda, slovenija in zda, maribor in zda, američan. američan v sloveniji, američan v mariboru, ameriški filmi, filmi, hollywood, trump, colorado, stavbe, hiše, hitra hrana, restavracije s hitro hrano, restavracija s hitro hrano, zdrava hrana, zdrava prehrana
V ozadju lahko vidiš mesto v Coloradu, o katerem govori Cody.

Če k temu dodamo še informacijo, da si lahko sladke pijače v restavracijah dolivajo zastonj, je nekoliko bolj jasno, zakaj ZDA slovijo po manj zdravih navadah. Cody je v Sloveniji sicer pogrešal možnosti, ki jih ima v ZDA, kot je recimo “raznovrstnost restavracij s hitro hrano”. Ampak ob vrnitvi domov se je zgodilo nekaj zanimivega – povedal nam je, da v obroku v svoji najljubši restavraciji s hitro hrano ni več užival. “Nenadoma ima popolnoma drugačen okus, kot ga imam v spominu in zdaj se mi zdi ogabno.”

Cody trdi, da smo ga s kuhanjem in hrano v Sloveniji kar malo razvadili, saj v ZDA običajno jé v restavracijah in skoraj nikoli ne kuha. Seveda mnenja ene osebe ne moremo posplošiti na vse Američane, je pa zanimivo videti, kaj se je zgodilo Codyu po le dveh mesecih v Sloveniji. Ne samo, da sedaj jé manj hitre hrane, ker mu je ta preveč slana in na splošno manj okusna, začel je piti vodo iz pipe, kar pa je nekaj zelo nenavadnega. Zakaj? Kljub temu, da je ta v ZDA pitna, mnogo Američanov pije vodo iz plastenk. Samo sprašujemo se lahko, če bi se kaj podobnega ob nekajmesečnem obisku Slovenije pripetilo tudi drugim Američanom.

Nasveti za tiste, ki bi radi obiskali ali živeli v ZDA

Ob morebitnem obisku ZDA, se mu zdita najbolj presenetljiva visok račun na blagajni in rdeča luč. V trgovinah davek ni vštet v napisano ceno izdelka, zato moraš biti pripravljen na blagajni plačati nekoliko več. Rdeča luč na semaforju pa ne pomeni STOP, ampak daje vozniku možnost zavijanja desno, če je to varno. Doda še, da se naj ob morebitnem obisku ZDA ne sramujemo svoje angleščine. “Američanom bo po vsej verjetnosti zelo všeč tvoj naglas in bodo cenili, da znaš govoriti angleško, najverjetneje ti bodo dali tudi kompliment.”

 

Mojca KUPČIČ
Nejc VEHOVEC, Cody JACOBS arhiv
ikona snemalec Nejc VEHOVEC

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button