KulskoVideoŽivljenjski slog

Kako si? Ispolnjeno

V okviru dneva duševnega zdravja poteka projekt Kako si? Maribor.

Letos se predavanja in dogodki nanašajo na temo spola in spolnosti, o kateri se še vedno premalo govori. Skupina 6 deklet si je zadala cilj, da ta tabu razbije in sproži sproščene pogovore o temi.

Projekt Kako si? v Mariboru poteka že peto leto. Idejo zanj so pred 11. leti dobili študenti psihologije v Ljubljani, kmalu pa so se jim pridružili še študenti iz Maribora. Tudi letošnjo temo je zbral ljubljanski del ekipe, čeprav dekleta pravijo, da so Mariborčani letos že postali bolj samostojni. »Letos se je ekipa v celoti zamenjala, saj je prejšnja ekipa zaključila študij,« je povedala Ana Rehberger, ki je skupaj s Sabino Majerič koordinatorica projekta. V ekipi sodelujejo še Lina Koprivnik, Polonca Borko, Natalija Kašman in Katja Zemljič.

V enem tednu se bo zvrstilo 12 dogodkov, ki potekajo v okviru dneva duševnega zdravja, ki ga obeležujemo 10. oktobra. »Glavni cilj projekta je, da spregovorimo o spolu in spolnosti, saj je bolje tudi za naše duševno zdravje, da tega ne držimo v sebi. S projektom skušamo spodbujati pogovore o temi,« je razložila Ana.

Dogodki se glavne teme lotevajo iz različnih zornih kotov. Tako so že potekala predavanja o spolnosti v pravnem smislu, na okrogli mizi so debatirali kako podajati znanje o temi različnim starostnim skupinam, spoznali pa so tudi zgodbo o spolni zlorabi. Projekt ni osredotočen le na spolnost, temveč jih zanima tudi spolna identiteta, zato so si ogledali film Danish girl, ki so ga pospremili strokovni komentarji.

»V Sloveniji se premalo govori o spolnosti. Ni veliko ljudi, ki bi o tem spregovorili, kar se vidi tudi na obiskanosti dogodkov,« je razložila Ana in dodala, da so si želeli in pričakovali večje zanimanje ljudi. Največ ljudi je sodelovalo na sredinih zmenkarijah in plesni delavnici, ki sta bili namenjeni spoznavanju novih ljudi. Prvi del je bil namenjen 7-minutnim zmenkom in spoznavanju novih ljudi, v drugem pa so se naučili plesnih korakov salse in bachate.

 

Na začetku zmenkarij je vsak udeleženec dobil zeleno zapestnico, če je samski in rdečo, če je zaseden. |
Zmenkarije je spremljala rdeča svetloba, ki je poudarila romantiko. |
Najprej so začeli s salso. |

Zmenkarije je spremljala rdeča svetloba, ki je poudarila romantiko. |

   

  Dogajalo se bo še dva dni

  Zadnja dva dneva bosta postregla še s tremi dogodki. V četrtek, 11. oktober, ob 17. uri bo v Pisarni potekal Niz kratkih predavanj: dosjeji psi, v petek pa se bo sesksologinja Vesna Jarc ob 16. uri poglobila v Seks in konflikt v partnerskem odnosu. Enotedenski projekt se bo zaključil v petek ob 19. uri v Vetrinjskem dvoru s Stand up večerom in veliko smeha na temo spola in spolnosti. Če se nisi udeležil še nobenega izmed dogodkov, sta ti ostala še dva dneva časa, da to spremeniš. Pridruži se dogajanju in razbij tabu o spolnosti.

   

  https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGUrška KUR
  https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780Urška KUR
  https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGMiha HORVAT

  Oceni članek

  Hvala!

  User Rating: Be the first one !

  Sorodni članki

  Back to top button