Zdravje

6 slabih navad, ki smo jih pobrali iz filmov in lahko ogrozijo življenja

Kolikokrat v filmih vidiš, da vzamejo nezavestno osebo v naročje, srkajo strup iz rane kačjega ugriza ali dajejo led na opeklino? Zdravstvenih napotkov raje ne jemlji iz filmske industrije, saj se boš več stvari naučil narobe kot prav.

Nekatere si pobral iz filmov, nekatere so tako razširjene, da o njih sploh ne razmišljaš. Preveri, katere so najbolj pogoste slabe navade in zmote, ki lahko ogrozijo življenja.

Dajanje glave nazaj ob krvavitvah iz nosu

Si navajen dati glavo nazaj, če ti prične iz nosu nenadoma krvaveti? Na tak način ti lahko kri steče v grlo, kar lahko povzroči tudi, da se začneš dušiti. Namesto tega imej glavo ravno, s prsti pa pod nosnicama pritiskaj na nos.

Dvigovanje glave nezavestne osebe v naročje

Dramatična scena iz filma: nekdo pade v nezavest, oseba ob njem pa si njegovo glavo povzdigne v naročje. Ampak naj scene iz filma tam tudi ostanejo, saj mora glava nezavestne osebe vedno ostati nižje kot njen prsni koš. Zelo pogosto osebe namreč padejo v nezavest ravno zaradi nizkega krvnega pritiska, privzdigovanje glave pa bo preprečilo, da gre vanjo kri, kar bo stanje samo poslabšalo. Najbolje je, če nezavestna oseba leži na hrbtu, nekaj ji lahko tudi podložiš pod stopala.

Srkanje strupa iz rane kačjega ugriza

V Sloveniji so sicer možnosti, da najdeš strupeno kačo, majhne, zato ti bo to znanje bolj koristilo v tujini. Srkanje strupa bo pomagalo samo v zelo redkih primerih, saj bo le vzelo čas, ki bi ga lahko izkoristil za to, da osebo s kačjim ugrizom odpelješ na urgenco. Za praktično vsak strup je namreč na voljo protistrup. Da se strup bolj počasi širi, pa poskrbi, da je mesto z ugrizom na nižjem položaju kot srce.

zdravje, napačno mišljenje, napačno mišljenje pobrano iz filmov, napake iz filmov, napake ki jih poberemo iz filmov, napake iz prve pomoči, prva pomoč, nezavest, kaj storiti ko nekdo pade v nezavest, dvigovanje glave nezavestne osebe, krvavenje iz nosu, dajanje glave nazaj ob krvavitvah iz nosu, srkanje strupa če te ugrizne kača, strup, protistrup, ugriz kače, kače v sloveniji, kaj storiti če te ugrizne kača, dušenje, kje udariti osebo ki kašlja, polaganje ledu na modrico, led na modrico, dajanje leda na opeklino, led na poškodbe, dajanje ledu na poškodbe, kaj storiti če se opečeš
Morda si iz filmov pobral kakšne slabe navade, za katere se sploh ne zavedaš, da jih imaš, dokler ne nastopi krizna situacija.

Udarjanje osebe, ki kašlja, po hrbtu, čeprav je v pokončnem položaju

Najpogosteje bomo osebo, ki se duši, hitro udarili po hrbtu, da bi ji pomagali. Ampak najbolje je, če lahko hrano izkašlja sama. Če ne zmore, pa se moramo najprej prepričati, da oseba ni v pokončnem položaju, saj potem udarci ne bodo pomagali, ampak lahko hrano spravimo še v slabši položaj. Zato prej osebi, ki se duši, povej, da naj se nagne naprej.

Polaganje ledu na modrico

Tam, kjer imamo modrico, je koža zelo občutljiva, zato nanjo ne smemo dati leda direktno. To bo namreč upočasnilo pretok krvi in celjenje, v hujših primerih pa lahko povzroči celo ozebline. Poskrbi, da bo nekaj med poškodbo in ledom, led lahko na primer zaviješ v brisačo. Kljub temu pa rane ne hladi več kot 10 minut naenkrat.

Dajanje ledu ali masla na opeklino

Edina stvar, ki pri opeklini pomaga, je to, da jo držiš pod mrzlo (tekočo) vodo. Čas, ko moraš opeklino pustiti pod vodo, je odvisen od same opekline, priporočajo pa okoli 20 minut.

 

DOSTOP.si / MK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button