Šport

Danes se bodo po treh dneh žalovanja v Braziliji poslovili od Peleja

Brazilija se bo danes poslovila od legendarnega nogometaša Peleja, ki je v četrtek umrl po dolgotrajnem boju z rakom. Trikratnega svetovnega prvaka v letih 1958, 1962 in 1970 bo na stadionu Santosa počastil tudi brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva.

Lula, ki je v nedeljo pred kongresom zaprisegel za svoj tretji mandat na čelu Brazilije, bo danes odpotoval v Santos, kjer se bo poklonil Peleju še pred koncem 24-urne počastitve spomina na legendarnega nogometaša. Po treh dneh žalovanja imajo Brazilci še danes do 13. ure možnost na zadnji poti pospremiti nekdanjega napadalca Peleja, ki je umrl pri starosti 82 let.

Ob množici ljudi se je okoli sredine igrišča na stadionu Pelejevega dolgoletnega kluba Santos, kjer stoji njegova črna krsta, sprehodilo in “kralju” poklonilo na tisoče nogometašev in funkcionarjev. Med njimi je bil tudi predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino.

“Pele je večen, je ikona nogometa,” je Infantino v ponedeljek sporočil zbranim predstavnikom medijev. Prvi mož Fife bo vsako izmed držav prosil, da enega od stadionov preimenujejo v Pelejevo čast. Po koncu 24-urne slovesnosti bo pogrebni sprevod ponesel Pelejevo krsto skozi sosesko, kjer še vedno živi njegova mati, do pokopališkega stolpa Memorial Necropole Ecumenica.

Pogreb bo v krogu ožje družine

Pelejevo krsto so v ponedeljek zjutraj na stadion odnesli v črno oblečeni nosilci pod vodstvom njegovega sina Edinha. Vdova pokojne nogometne ikone, Marcia Cibele Aoki, njegova tretja žena, s katero se je poročil leta 2016, je jokala pred njegovo odprto krsto, ko se je dotaknila njegove glave. V krsto mu je položila tudi rožni venec.

Skrinjica je bila prekrita z zastavama Santosa in Brazilije ter obdana z belimi rožami, vključno s šopki, ki so jih tja poslali brazilski zvezdnik Neymar, španski klub Real Madrid ter mnogi drugi.

Pogreb Peleja bo danes potekal v ožjem krogu družine.

STA
Commons Wikimedia 

Sorodni članki

Back to top button