NoviceZdravje

10. oktobra vrata odpirajo zobozdravstvene ambulante

Po državi bo 10. oktobra zopet potekal dan odprtih vrat zobozdravniških ambulant. V akciji bo sodelovalo več kot 40 zobozdravniških ambulant, ki so skupaj razpisale več kot 250 terminov, v okviru katerih bodo pacientom ponudili posvet o njihovem ustnem zdravju in težavah, ki jih imajo. Cilj dneva je osveščati o pomenu zdravja ustne votline.

Gre za spodbujanje preventive

Vodja delovne skupine ustno zdravje pri odboru za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije Neja Jurjec Smole je na novinarski konferenci pojasnila, da bodo v akciji sodelujoči zobozdravniki 10. oktobra posvete izvajali zunaj delovnega časa ambulant.

Termini so namenjeni predvsem posameznikom, ki izbranega zobozdravnika nimajo, ali pa zaradi različnih vzrokov že dlje časa niso prestopili praga zobozdravstvenih ambulant. “Morda pa je zgolj strah tisti, ki jih omejuje, da bi naredili prvi korak,” je povedala.

Posveti bodo trajali od 15 do 30 minut, v tem času pa si bodo zobozdravniki vzeli čas, da se s pacienti pogovorijo o vseh težavah, ki jih pestijo. Gre torej za spodbujanje preventive, saj v času posvetov zobozdravniki ne bodo opravljali klasičnih stomatoloških storitev, kot je denimo izdelava plombe.

Zobozdravniki bodo v času trajanja akcije delali po strokovnih standardih in normativih, in ne po standardih in normativih, ki jih predpisuje Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), je pojasnil predsednik odbora za zobozdravstvo in podpredsednik zdravniške zbornice Krunoslav Pavlović. Standardi in normativi ZZZS so namreč po oceni zobozdravnikov za njihovo delo in za paciente nevarni, je dodal.

Kako se prijavim?

Naročanje na termine bo enostavno, za informacijsko podporo so poskrbeli v podjetju Gospodar zdravja. Direktor Davorin Gec je pojasnil, da se lahko posameznik na termin prijavi na spletni strani zdravniške zbornice. Tam poišče novico o dnevu odprtih vrat, sledi povezavi, nato pa na seznamu sodelujočih zobozdravnikov, ki so razdeljeni po regijah, izbere želeno ambulanto in termin. Naročanje je mogoče od današnjega dne.

Sicer pa je Pavlović komentiral tudi nedavno predstavljene usmeritve zdravstvene politike za leti 2024 in 2025, ki so jih pripravili na ministrstvu za zdravje. V njih se prepoznajo tudi zobozdravniki, predvsem v delu, ki govori o prenovi programov, je pojasnil.

Nujno je namreč prenoviti program odraslega zobozdravstva, saj ne odgovarja potrebam ljudi. Želi si predvsem krepitve preventive, je poudaril. Dokument govori tudi o enakopravnosti in univerzalnosti, a približno četrtina prebivalcev Slovenije nima izbranega zobozdravnika, je opozoril.

Dan odprtih vrat zobozdravniških ambulant je v organizaciji odbora za zobozdravstvo zdravniške zbornice prvič potekal lansko leto.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button