Zdravje

Kako ti lahko vsakodnevno sončenje pomaga do daljšega življenja?

Ali veš, da ima redna izpostavljenost sončni svetlobi velik vpliv na tvoje zdravje? Študije so pokazale, da lahko že kratka dnevna izpostavljenost soncu pomaga zmanjšati tveganje za razvoj različnih kroničnih bolezni.

Življenje v zaprtih prostorih nas lahko oddalji od polnega življenja. Študija je pokazala, da premalo izpostavljenosti sončni svetlobi vsako leto pripisuje 340.000 prezgodnjih smrti. To pomanjkanje lahko vpliva tudi na večje tveganje za razvoj raka, srčnih bolezni, diabetesa in motenj kognitivnih funkcij.

Sončna svetloba in zdravje

Raziskave so pokazale pozitiven učinek rednega preživljanja časa na prostem tudi pri tistih, ki živijo do sto let. Večina stoletnikov si deli isti hobi: vsakodnevno izpostavljanje soncu med vrtnarjenjem. To ni presenetljivo, saj je sončna svetloba ključnega pomena za tvorbo vitamina D v našem telesu, kar nas ščiti pred številnimi kroničnimi boleznimi.

sonce, spf, poletje, bazen
Za naše zdravje potrebujemo vitamin D, ki ga dobimo z izpostavljenostjo soncu.

Koliko sonca potrebuješ vsak dan?

To je odvisno od tvoje lokacije, letnega časa in tipa kože. Na primer, v poletnih mesecih ti 10 do 20 minut dnevnega sončenja lahko zagotovi zadostne ravni vitamina D. Pozimi pa je to lahko veliko težje doseči.

Poleg tvorbe vitamina D, sončna svetloba pozitivno vpliva tudi na tvoje razpoloženje, spanec in splošno počutje. Sprošča namreč serotonin, hormon, ki uravnava tvoje razpoloženje in vpliva na spanec ter prehranjevalne navade. Zato je pomembno, da tudi v zimskih mesecih vsaj 15 minut na dan preživiš na soncu.

sonce, spf, poletje
Če se 20 minut sprehajaš na soncu, dobiš zadostno količino vitamina D.

Zaščita pred soncem

To je trenutno zelo aktualno vprašanje, saj moramo v poletnih meseci vsi poskrbeti za zaščito pred soncem. SPF je pomemben za preprečevanje kožnega raka in ni dokazov, da bi uporaba kreme za sončenje zmanjšala tvorbo vitamina D v tvoji koži. Če imaš temnejšo polt, morda potrebuješ več časa na soncu za optimalne koristi. Pomembno je, da se o pravilni izpostavljenosti soncu pogovoriš s svojim zdravnikom, da boš vedel, kaj je najboljše zate.

Sončna svetloba torej ni zgolj vir vitamina D, ampak tudi ključ do boljšega razpoloženja, spanja in splošnega zdravja. Zato poskrbi, da vsak dan najdeš nekaj časa za sončenje, tudi če je le za kratek sprehod ali kavo na terasi. Tvoje telo ti bo hvaležno!

DOSTOP.si / RK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button