Izobraževanje

Za študente iz EU prihodnje leto višje šolnine na angleških univerzah

Študenti iz Evropske unije, ki bodo prihodnje leto začeli študij na kateri od angleških univerz, bodo morali plačati višje šolnine, saj ne bodo več upravičeni do posojil za domače študente. Spremembe so posledica brexita.

“Po naši odločitvi, da zapustimo EU, državljani EU, držav Evropskega gospodarskega prostora (EGP) in Švice, ki se bodo odločili za študijske programe v študijskem letu 2021/2022, ne bodo več upravičeni do šolnin za domače študente,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala britanska ministrica za univerze Michelle Donelan.

Doslej so imeli tudi državljani članic EU, EGP in Švice enak status kot britanski študenti. Slednji namreč lahko vzamejo državno posojilo, da si krijejo stroške šolnine. Te za domače študente znašajo do 9250 funtov (okoli 10.220 evrov) za leto dodiplomskega študija.

Drugi tuji študenti ne morejo prejeti posojila, poleg tega pa so zanje šolnine pogosto še veliko višje. Letne šolnine za najdražje študijske programe na Oxfordu znašajo tudi do 36.065 funtov (okoli 39.950 evrov).

Spremembe ne bodo veljale za tiste, ki so že v Veliki Britaniji. Njihove pravice so zaščitene z ločitvenim sporazumom o britanskem izstopu iz EU, ki se je zgodil 31. januarja letos. Prav tako ne bodo veljale za študente, ki bodo študij v Angliji začeli v študijskem letu 2020/2021. Do konca leta je namreč v veljavi prehodno obdobje, v katerem se za državljane EU na Otoku nič ne spreminja.

Izjema pri novih pravilih pa bodo tudi irski študenti, in sicer zaradi posebnega priseljenskega statusa vseh irskih državljanov v Veliki Britaniji.

Številni Evropejci na Otoku študirajo tudi v okviru programa Erasmus+, številni Britanci pa so na evropskih univerzah. London želi nadaljevati sodelovanje v tem programu za izmenjavo študentov, a se Bruselj in London še nista dogovorila o podrobnostih. Strani se trenutno pogajata o prihodnjih odnosih po brexitu.

 

 STA
Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button