Bivanje

Prehod med občinami in odprtje dodatnih trgovin. Kdaj bo tako za vse?

Po napovedi omilitve protikoronskih ukrepov pričakovati dodatna pojasnila

Trenutni protikoronski ukrepi veljajo še danes, saj je vlada včeraj tj. nedeljo, za torek napovedala njihovo začasno delno omilitev. Do 23. decembra bo med drugim v omejenem obsegu sproščen javni potniški promet. Odpirajo pa se frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in čistilnice. Dodatna pojasnila o omilitvah in odzive nanje je pričakovati danes.

V osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški in gorenjski statistični regiji bo uporabnikom aplikacije #Ostanizdrav od torka do 23. decembra dovoljeno gibanje zunaj občine prebivališča. V teh regijah se odpirajo tudi trgovine z obleko, obutvijo in športno opremo ter avtosaloni.

Javni potniški promet se bo izvajal skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. To med drugim pomeni največ polovično zapolnitev kapacitet vozila. S krožno kabinskimi žičnicami, vlečnicami in sedežnicami pa bo dovoljen prevoz za največ eno osebo ali člane istega gospodinjstva.

Kot je na Twitterju zapisal premier Janez Janša, vlada dnevno spremlja obremenjenost zdravstvenega sistema zaradi covida-19 in sedemdnevno povprečje okužb po statističnih regijah, zaradi česar lahko v skladu z načrtom sproščanja oziroma zaostrovanja ukrepov v naslednjih dneh po posamičnih regijah prihaja do sprememb v obe smeri.

Na četrtkovi seji bo obravnavala najnovejše epidemiološke podatke ter v skladu s splošnimi smernicami EU določila režim omejitev v času božiča in novoletnih praznikov, je dodal.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button