BivanjeKamrica

Cimri: vse kar moraš vedeti o študentskem življenju z njimi

V času študija se velika večina študentov prvič odseli na svoje in domače gnezdece staršev zamenja s študentskim domom ali stanovanjem. S tem pa v paketu pridejo tudi cimri. S kom živeti, koliko jih imeti in kako reševati ovire in težave?

Začetek študija s seboj pogosto potegne tudi prvo selitev na svoje. Varno zavetje doma zamenja študentska soba v študentskem domu ali stanovanju. K temu pa seveda pritičejo tudi prvi pravi resni sostanovalci ali cimri. Življenje s cimri je lahko zelo zabavno, vseeno pa predstavlja tudi svojevrstne izzive.

S kom naj živim?

Ob tem vprašanju ti točnega, jasnega in pravega odgovora žal ne moremo ponuditi. Nekateri raje živijo s prijatelji, ki jih poznajo že od prej, spet drugi se lažje prilagodijo življenju s popolnimi neznanci. Da bi točno vedel, kaj si želiš, bi bilo najbolje poskusiti oboje, kar pa je v praksi seveda težko izvesti.

Pogosto se celo zgodi, da cimrov ne moreš izbrati sam. Do tega po navadi pride sploh, če se odločiš za življenje v študentskem domu. Zna se zgoditi, da (vsaj na prvi pogled) s svojimi sostanovalci ne boš imel nič skupnega. Morda si sam bolj introvertiran, medtem ko bo tvoj cimer popoln ekstrovert. Lahko si sam jutranja ptica, tvoj sostanovalec pa nočna sova. Ampak brez skrbi! Pusti času čas in zagotovo bosta našla skupni ritem in način poteka vsakdana. Le privaditi se je treba na nov način življenja.

cimri, sostanovalci, življenje, študentski dom, stanovanje
Življenje s cimri prinaša nov ritem vsakdana.

S koliko cimri naj živim?

Tudi če ne veš, v kakšno študentsko življenje in novo okolje se podajaš, je morda na začetku pametno, da določiš število oseb, s katerimi si pripravljen deliti svoj ‘študentski dom’. Zdi se, da obstaja splošno pravilo študentskega življenja – bolj kot se veča število članov gospodinjstva, bolj se manjša red. Res je, da življenje z več ljudmi lahko prihrani kakšen evro, vendar lahko življenje hitro postane zelo kaotično.

Nenazadnje pa je življenje z nekaj cimri lahko prav prijetno. Lepo je imeti družbo, ko spiješ prvo jutranjo kavo, veliko zabavneje je v družbi zvečer pripraviti večerjo in poklepetati o dnevu.

Tri najpogostejše bojazni vseh cimrov

Razpravljati o pričakovanjih in bojaznih, ki nas pestijo preden se prvič preselimo na svoje je sicer smiselno, nesmiselno pa je paniko zganjati že prej, kot sploh začnemo živeti s cimri. Največ zagat pa se pri splošni populaciji sostanovalcev pojavlja pri skupnih bivalnih prostorih.

cimri, sostanovalci, življenje, študentski dom, stanovanje
Če že v štartu določite maksimalno minutažo, ki jo vsak lahko preživi v kopalnici, bo vsakdan zagotovo lažji.
  • Kuhinja: Večina študentskih stanovanj in domov nima pomivalnega stroja. Velikokrat do spora med sostanovalci pride zaradi neumite posode in ostankov hrane, ki se pojavljajo v kuhinji. Pomisli na to, da se vsakdo rad loti priprave obroka v čisti in pospravljeni kuhinji, zato je prav, da vsak pospravi za seboj.
  • Kopalnica: Čiščenje in predolgo zasedanje kopalnice so pogosti razlogi za trenja med sostanovalci. Že v začetku skušajte uskladiti svoje urnike in rutine ter določiti maksimalno minutažo, ki jo lahko vsak preživi v kopalnici. Tako ne bo prihajalo do slabe volje.
  • Ljubljene osebe: Ko živiš doma, lahko svojega partnerja pogosteje povabiš k sebi. Pri življenju s sostanovalci pa je to lahko precej drugače. Ko živimo s cimri, moramo razmišljati tudi o tem, da gre za njihov dom in to spoštovati. Nikomur najbrž ne bi bilo prav, da bi se oseba, ki je sicer ne pozna, kar ‘vselila’ v njegov študentski ‘dom’.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button