Izobraževanje

Kako lahko ob učenju v izpitnem obdobju zaščitiš svoje duševno zdravje?

Izpitno obdobje je za študenta težak zalogaj, sploh če te čaka veliko izpitov. Ob vsem učenju pa ne pozabi poskrbeti zase in za svoje duševno zdravje. Ključno je predvsem, da si organiziran, saj boš tako najbolj enostavno zmanjšal stres.

Začela se je vesela sezona izpitov, ki lahko zlomi še tako pridne študente. Med učenjem zato ne pozabi poskrbeti zase. Zate smo pripravili nekaj nasvetov, kako lahko uspešno opraviš svoje izpite in prav tako poskrbiš za svoje duševno zdravje.

Organiziraj se

Zapiši si seznam vseh izpitov, zraven pa kdaj se boš učil, kaj ali kako se boš učil, predvsem odvisno od posameznega predmeta in tega, kar ti ustreza. Morda boš na primer prvi dan preletel vso snov, da dobiš občutek, kaj te čaka. Naslednji dan boš temeljito prebral vso snov, naslednje štiri dni pa se boš vsak dan naučil četrtino snovi. Zadnji dan boš vadil. Sedaj imaš točen načrt, ki se ga boš moral držati. Ko te nekdo vpraša, če imaš čas, najprej preveri, kaj imaš na urniku. Če si v skušnjavi, da vzameš dan premora, pa pomisli, kaj bo to storilo tvojemu urniku.

Nagrajuj se za učne dosežke

Popularna metoda je, da poješ košček čokolade za vsako poglavje, ki ga predelaš (če imaš pred sabo veliko učenja, bi bilo sicer dobro, da uporabljaš temno čokolado, ker je ta bolj zdrava). Če to deluje, potem kar nadaljuj, drugače lahko preizkusiš tudi kakšne druge načine. Ko ponavljaš in ugotoviš, da si se snov kar dobro naučil, si lahko na primer privoščiš daljši premor. Če se dobro naučiš več poglavij, se lahko nagradiš tako, da pišeš tisti posebni osebi, ki to bo polepšala dan. Prilagodi nagrade, da te bodo najbolj motivirale.

izpitno obdobje, izpiti, izpit, učenje, študij, duševno zdravje in izpiti, stres in izpiti, stres, študenti in stres, organizacija, organiziranost, organiziranost za izpite, urnik, urnik za učenje, izpitni urnik, nagrajevanje za učenje, košček čokolade za vsako poglavje, telesno zdravje, kuhanje, telovadba, razgibavanje, telovadba in učenje, telovadba in stres, odmor, odmori za učenje, druženje
Izpitno obdobje vzemi resno in se organiziraj, ne pusti, da te količina snovi preseneti.

Poskrbi tudi za svoje telesno zdravje

Vsi si med stresnimi izpitnimi časi privoščimo nekoliko več nezdrave hrane, toda vseeno ne pretiravaj. Preden nastopijo ti težki časi, si nakupi veliko zdrave hrane in pripravi zdrave prigrizke, ki jih boš lahko jedel med učenjem. Tako se ne boš mogel izgovarjati, da nimaš časa za kuhanje in si vsak dan naročal pice. Vsak dan si tudi vzemi nekaj časa za razgibavanje, tudi če je to samo deset minut, saj je dokazano, da nam telovadba pomaga pri stresu in učenju.

Vzemi si odmor in čas za druženje

Redni odmori so ključ do tega, da se ti ne scvrejo možgani. Krajši odmor si lahko vzameš vsako uro, vsake toliko časa pa tudi daljšega. Med odmori počni nekaj, kar imaš rad, da si tvoji možgani odpočijejo. Pazi samo, da v kratkem odmoru ne začneš delati nekaj takega, kar veš, da te bo preveč pritegnilo, kot je na primer ogled kakšne dobre serije, od katere se boš zelo težko ločil. Ključno je tudi, da si vzameš nekaj časa za druženje, vsaj toliko, da se prijateljem potožiš o tem, kako hudo ti je. Pritoževanje zna biti namreč dobro za tvoje duševno zdravje.

DOSTOP.si / MK
Pexels

Sorodni članki

Back to top button