Izobraževanje

V ZDA lahko študiraš prijaznost

Si med tistimi, ki radi pomagajo sošolcem, obiščejo ostarelo sosedo ali v prometnem zamašku spustijo predse avtomobil? Sedaj lahko prijaznost tudi znanstveno preučuješ.

Tovrstna naključna dejanja prijaznosti znanstveno dokazano izboljšujejo počutje človeka. Zato bodo po novem predmet preučevanja Inštituta za prijaznost, ki so ga pred kratkim odprli na kalifornijski univerzi UCLA v Los Angelesu.

Nov inštitut na univerzi UCLA v Los Angelesu bo ponujal preučevanje prijaznosti

Vprašanja, ki bodo predstavljala temelje novega inštituta, še zdaj zaposlujejo celo vrsto raziskovalcev na univerzi. Da bi razumeli prijaznost, bodo ubrali interdisciplinaren pristop. Preučevanja se bodo lotili z vidika evolucije, biologije, psihologije, ekonomije, kultur in sociologije.

Cilj inštituta je opolnomočiti ljudi in navdihniti voditelje, da bi s pomočjo preučevanja dejanj, misli, občutkov in družbenih institucij, ki jih povezujemo s prijaznostjo, zgradili boljšo družbo.

“Naša vizija je, da bi vsi živeli v svetu, v katerem bi ljudje odkrili in izkazovali prijaznost, ki obstaja v vseh nas,” je dejal soustanovitelj inštituta Matthew Harris. Potrebnih je veliko raziskav, da bi odkrili, zakaj je prijaznosti v sodobnem svetu tako malo.

Znanstvene raziskave so sicer v preteklosti že pokazale, da dejanja prijaznosti močno blagodejno vplivajo tako na telesno kot duševno zdravje.

 

 STA
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button