GlasbaNovice

Legendarni Boom festival, rojen v Mariboru, ponovno pri nas!

Leta 1971 se je v Mariboru odvil prvi Boom festival. Ta je v naslednjih letih postal tako velik, da je o njem pel celo Parni Valjak, po desetletjih pa se je festival vrnil v rodno mesto.

Sreo sam je prvi put u Stopoteci, gore u Ljubljani dok trajao je Boom festival … Tako je v Lutki za bal pel legendarni Aki Rahimovski skupine Parni Valjak. Jugoslovane je verjetno ločevalo veliko stvari, zagotovo pa so se našli v ljubezni do dobre glasbe. Tako se je pred 51 leti v Mariboru rodil Boom festival, rockovski festival, ki se je v naslednjih sedmih letih premikal po nekdanji skupni državi. Po Mariboru se je selil v Ljubljano, kjer je ostal tri leta, sledili pa so še Zagreb, Beograd in Novi Sad.

Na sedmih izvedbah so nastopila nekatera izmed največjih takratnih rockovskih imen. Med drugim so poleg Parnega Valjaka skozi leta nastopali Bijelo Dugme, Riblja Čorba, Prljavo Kazalište, Indexi, Faraoni, Buldožer in Tomaž Domicelj.

In po desetletjih se je Boom vrnil v domače mesto

Po popotovanju po Jugoslaviji pa se je Boom festival vrnil v svoje rodno mesto, prestolnico Štajerske. Sprva leta 2019, ko je potekal Boom 2019, na katerem so se predstavili izključno lokalni glasbeniki, celoten izkupiček prodaje vstopnic pa je takrat šel društvu UP-ornik. In po koronskem premoru je Boom festival ponovno oživel. A tokrat so bili poleg slovenskih glasbenikov povabljeni še tisti iz bivše države. In kje v Mariboru bi našli boljši prostor za rock festival kot na Štuku?

Štuk, koncert, Boom festival
Na Boomu 2022 se je predstavila deseterica rockovskih skupin iz vseh vetrov.

Dva večera čistega rockovskega užitka

Dogajanje se je pričelo v petek, ko je nastopila prva peterica skupin. Na oder so stopili EET, Lilith Cage, Muškat Hamburg, Crno Bijeli Svijet in Let 3. Na sobotnem rockovskem večeru pa so se predstavili Krokar, King Foo, Lusterdam, Orleki in Prismojeni Profesorji Bluesa. Ker je šlo za pravi festival, skladno s tem ni manjkalo piva in ostalih tekočih dobrot, seveda pa je bilo poskrbljeno tudi za lačne.

Štuk, koncert, Boom festival
Starim rockerjem je Štuk dobro poznan kot hram zabave in dobrih koncertov.

V nedeljo pa še zaključek festivala

Prihajajočo nedeljo, 13. novembra, sledi še sklepno dejanje festivala. Odvila se bo produkcija bobnarskih varovancev Marka Soršaka – Sokija.

Sara VOCOVNIK
Lara KOCBEK
ikona snemalec Nejc VEHOVEC

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button