Znanost

Znanost preverja: imajo naši prdci moč širjenja različnih bolezni?

Si se kdaj spraševal, če lahko prdci poleg neprijetnega vonja širijo tudi kaj drugega kot smrdljive vonjave? V času razhajajočih virusov moramo biti pozorni na vse morebitne možnosti širjenja bolezni. Preveri, kaj o tem pravi znanost.

Na začetku tisočletja je neka medicinska sestra avstralskemu znanstveniku in učitelju, Dr. Karlu Kruszelnickemu postavila vprašanje, ali lahko prdci širijo bolezni. Zdravstvena delavka je želela vedeti, če med spremljanjem operativnih posegov na delovnem mestu s spuščanjem tihih prdcev onesnažuje celotno operacijsko sobo.

Dr. Karl je z namenom odgovarjanja na zastavljeno vprašanje moči združil z avstralskim rojakom, mikrobiologom Lukom Tennentom. Tennent je enega od svojih kolegov prosil, naj na razdalji petih centimetrov prdne neposredno v dve petrijevki. Najprej je moral nositi hlače, drugič je prdnil brez njih.

Medtem ko je prva petrijevka ostala čista, so v drugi čez noč vzklile bakterije. Tako so v prvem primeru oblačila delovala kot ovira pred vsemi bakterijami, ki jih lahko izloči prdec.

dr. Karl, dr. Karl Kruszelnicki, Luke Tennant, CDC, socialno distanciranje, bakterije, koronavirus, bolezen
Kakšno vlogo imajo pri prdcih bakterije?

Dr. Karl je v satirični izdaji znanstvene revije BMJ zapisal: “Sklepamo, da je pri drugi petrijevki prišlo do tega, da je moč prdca iz ritnic poslala bakterije, ki se sicer nahajajo na koži. Te so s prdcem poletele v petrijevko. Tako se zdi, da se lahko okužbe širijo samo, če je lastnik prdca gol, ne pa tudi, če je oblečen. Toda rezultatov eksperimenta ne smemo tretirati kot zaskrbljujočih, saj te vrste bakterij nikakor niso škodljive. So bolj podobne prijaznim bakterijam, ki jih najdemo v mlečnih izdelkih.”

Lahko s prdci širimo koronavirus?

V vse vrste bakterij, ki bi jih s prdci lahko širili, so se podrobneje poglobili na Centru za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) v Pekingu. V začetku leta je okrožna pisarna centra objavila, da bi morale biti hlače učinkovita ovira proti prdcem, ki bi lahko nosili nov koronavirus.

dr. Karl, dr. Karl Kruszelnicki, Luke Tennant, CDC, socialno distanciranje, bakterije, koronavirus, bolezen
Če se želimo izogniti grdim pogledom, je najboljše, da “pline” spuščamo, ko smo sami.

Najpomembnejše še vedno ostaja socialno distanciranje in upoštevanje ukrepov ter priporočil pristojnih služb. Za vsak slučaj pa se do nadaljnjega izogibajmo spuščanju prdcev, ko smo v družbi in goli. To nam pa lahko ostane kot vljudnostna smernica tudi po končani pandemiji.

 

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button