Znanost

Znanstveniki so ustvarili ultrazvočno napravo za hitro polnjenje baterij

Znanstveniki na kalifornijski univerzi San Diego so razvili napravo, ki oddaja ultrazvočne valove ter s tem omogoča hitrejše polnjenje ter podaljšuje življenjsko dobo litijevih baterij. Zdaj nameravajo to napravo integrirati v litij-ionske baterije za komercialno rabo, so pojasnili.

Naprava, ki je sestavni del litij-kovinske baterije, oddaja ultrazvočne valove, ki v elektrolitni tekočini med katodo in anodo ustvarja električni tok. To preprečuje nastajanje kovinske plasti litija na anodi, ki zmanjšuje zmogljivost baterije in lahko povzroči kratek stik v njej, piše na spletni strani univerze.

Znanstveniki so razvili baterije z visoko energijo, ki se hitro polnijo.

Izdelali so jo iz delov za pametne telefone, ki proizvajajo zvočne valove z zelo visokimi frekvencami od 100 milijonov do 10 milijard hercev. V telefonih se ti deli uporabljajo za filtriranje brezžičnega mobilnega signala ter identificiranje in filtriranje glasovnih klicev in podatkov.

Življenjska doba litij-kovinske baterije je prekratka

Trenutno litij-kovinske baterije niso primerne za uporabo v različnih elektronskih napravah ali električnih avtomobilih, saj imajo prekratko življenjsko dobo. So pa dvakrat bolj zmogljive od najboljših litij-ionskih baterij. Električno vozilo z litij-kovinsko baterijo bi lahko prepeljalo dvakrat večjo razdaljo kot avtomobil z enako težko litij-ionsko baterijo.

Znanstveniki so ob tem ugotovili, da je litij-kovinsko baterijo z napravo, ki so jo razvili, mogoče napolniti 250-krat. Litij-ionsko baterijo je medtem mogoče napolniti 2000-krat. V slednjo morajo novo napravo še integrirati, kar je njihov naslednji korak.

 STA
 Pixabay

 

Sorodni članki

Back to top button