KulskoZnanost

Dolgotrajni psihološki učinki, ki jih za seboj pusti tvoja prva ljubezen

Ljubezen je lahko komplicirana reč. Še posebej pa je lahko komplicirana, ko se zgodi prvič. Ko se zaljubimo, se v naših možganih namreč sproščajo številni hormoni, ki pa jih je težje uravnavati, ko gremo z nekom narazen. Zakaj je torej prva ljubezen tako boleča?

Kaj se zgodi v tvojih možganih, ko se zaljubiš?

Po podatkih raziskave iz Harvarda sledeče:

  • sprosti se oksitocin, ki velja za “hormon ljubezni”.
  • Sprošča se dopamin, ki aktivira pot nagrajevanja v naših možganih, kar povzroči učinek “motivacija/nagrajevanje”.
  • Norepinefrin, hormon, podoben dopaminu, se sprošča tudi v začetnih fazah ljubezni (poželenje ali zaljubljenost) in povzroča vrtoglavico, valove energije in evforijo.
  • Med spolnim odnosom s partnerjem se raven kortizola zniža. Kortizol je primarni stresni hormon, ki se sprošča v intenzivnih situacijah. Manj tega hormona nam pomaga, da smo bolj sproščeni in ranljivi, zato se “seks brez pomena” z nekom pogosto spremeni v nekaj več.
  • Zmanjša se tudi raven serotonina.
Očitno je ljubezen res popolnoma kemična reakcija, saj se v času, ko si zaljubljen, zvrstijo številni kemični procesi.

Sledi prve ljubezni potrebujejo dlje, da se zacelijo

Zlomljeno srce je zapletena in čustvena stvar – a najbolj boli, ko se zlomi prvič. Po podatkih študije iz leta 2017, ki jo je opravila revija Journal of Positive Psychology, 71 odstotkov ljudi po razhodu ozdravi v treh mesecih po koncu razmerja. V tem kontekstu je “ozdravitev” pomenila, da so udeleženci študije poročali o “ponovnem odkrivanju sebe” in “bolj pozitivnih čustvih”.

Naše srce je najbolj občutljivo, ko se zlomi prvič. Takrat lahko traja ogromno časa, da se zaceli tako, kot bi se moralo.

Zakaj prva ljubezen drži dlje?

Čeprav je raziskav na to temo zelo malo, lahko ugibamo na podlagi tega, kar vemo o doživljanju naših možganov med zaljubljenostjo. Ko si se prvič zaljubil, so tvoji možgani doživeli vse zgoraj omenjeno (povečanje pozitivnih hormonov in zmanjšanje negativnih hormonov).

Številne študije so potrdile, da so naši možgani pri zaljubljenosti zelo podobni zasvojenosti. Prvič je najbolj udarno, saj je to temelj. Najverjetneje si ta temelj ljubezni doživel v času, ko so se tvoji možgani še razvijali (v mladostništvu).

Prvi zlom srca boli močneje, ker si ga verjetno doživel v času, ko so se tvoji možgani še razvijali. Zdaj gotovo nanj ne bi več gledal tako, kot si takrat.

Psihologija ljubezni

Prva ljubezen na nas vpliva tudi psihološko. Občutki, ki jih doživimo ob prvi ljubezni, postanejo predloga za naše prihodnje odnose. Podobno kot se naše dojemanje platonske in družinske ljubezni oblikuje v otroštvu pod vplivom staršev ali skrbnikov, tudi na našo predstavo o romantični ljubezni vpliva to, kako jo doživimo prvič.

O resničnih učinkih ljubezni na človeške možgane je treba opraviti še veliko raziskav, vendar po dosedanjih spoznanjih ljubezen ne vpliva na nas samo takrat, ko jo doživljamo. Njen vpliv na našo biologijo lahko čutimo do konca življenja, moč tega pojava pa je težko razložiti in razumeti. Kot je nekoč dejal Albert Einstein: “Kako boste s kemijo in fiziko razložili tako pomemben biološki pojav, kot je prva ljubezen?”

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button