OkoljeSpekter

Ekoseks: Ali tvoje spolno življenje uničuje planet?

Zelena je nova črna in na zahteve potrošnikov po bolj trajnostnem načinu življenja se odziva celo industrija spolnih pripomočkov. Od biorazgradljivih vibratorjev do organskih lubrikantov in veganskih kondomov – zelene možnosti za zmanjšanje okoljskega davka naših spalnic se kar vrstijo.

Ko se je Earth Angel, prvi reciklirani vibrator, pred desetletjem znašel na policah erotičnih trgovin, ni požel veliko zanimanja. Podobno medel je bil pred 15 leti odziv na vibrator California Exotic Solar, ki ga poganja solarna energija. Medtem je letošnja predstavitev Gaie Eco, prvega biorazgradljivega vibratorja na svetu, še tedne odmevala v medijih. Ker je vibrator, izdelan iz neporoznega bioplastičnega materiala, ki temelji na škrobu, v primerjavi z drugimi potrošniškimi izdelki, ki naslavljajo apetite etičnih kupcev, tudi poceni – v različnih državah zanj odštejemo med 10 in 15 evri – je požel veliko zanimanje. Tudi We-Vibe, priljubljen vibrator za pare, ki ga je preko aplikacije moč upravljati na daljavo, se je nedavno podal v trajnostne vode z različico, narejeno iz 100-odstotnega silikona in izdelano na ogljično nevtralen način. Uspeh, ki ga začenjajo dosegati tovrstni izdelki, namiguje, da je vse več potrošnikov naposled pripravljeno podrediti svoje potrebe potrebam skupnega planeta.

Zaradi kontracepcije vse več interspolnih rib

Soglasja o tem, v kakšni meri je to potrebno, seveda ni. Lovense in drugi blogi s seksualno vsebino pozivajo, da so najbolj trajnostne spolne igrače tiste, za katere sploh ni treba kupiti novega izdelka. Namesto tega predlagajo uporabo predmetov, ki jih najdemo v gospodinjstvu. Med manj nevarnimi predlogi se znajdejo električna zobna ščetka, glava za prhanje in zelenjava. Zagovorniki zelenega spolnega življenja, ki varnost postavljajo pred varstvo planeta, pogosteje priporočajo kupovanje kakovostnih in dolgotrajnih izdelkov. Izdelkov, ki so že izdelani iz recikliranih materialov in jih je moč uporabljati leta, po končani rabi pa v celoti reciklirati.

Najlažje razgradljivi kondomi so narejeni iz ovčjega mehurja

Izdelke, ki so v celoti izdelani iz silikona, lahko dokaj preprosto steriliziramo s pomočjo pare. Recikliran silikon pa ponovno zaživi v praktično kateremkoli izdelku. Tudi erotične igrače iz ABS-plastike (akrilonitril butadien stiren) so lahko sterilizirane in oddane kot reciklažni izdelki. Zbirajo pa jih žal le redke erotične trgovine. Planetu prijazni materiali so še steklo, ki ga je mogoče reciklirati in ponovno oblikovati brez dodajanja težkih kemikalij ali topil, nerjaveče jeklo in les. Lesene dilde pod imenom Dee Lee Doo izdeluje tudi slovenska oblikovalka Iris Trstenjak. Ker pa za industrijo “užitkov” ne veljajo enako strogi zakonski predpisi kot za nekatere druge, je v praksi še vedno razširjena raba številnih zmesi, ki jih je nemogoče reciklirati. V predalih nočnih omaric se rada znajdeta guma in lateks. Kot porozna materiala ju je nemogoče očistiti do točke, da izdelki ne bi več predstavljali biološke nevarnosti. Tako svojo življenjsko pot končata na odlagališču.

Izdelki za enkratno rabo pa delijo mnenja celo znotraj okoljevarstvene skupnosti. Na eni strani ima od pet do deset milijard ženskih in moških kondomov, ki naj bi jih na globalni ravni letno zavrglo človeštvo, zaradi dolgega razgrajevanja in vsebnosti okolju škodljivih kemikalij velik neposreden učinek na okolje. A ker so še vedno najučinkovitejše sredstvo za preprečevanje nosečnosti in s tem povezanega vprašanja prenaseljenosti. Slednje je velik dejavnik tudi pri pospeševanju podnebnih sprememb, Greenpeace trdi, da pozitivne posledice odtehtajo njihov okoljski davek.

Kondomi delijo mnenja znotraj okoljevarstvene skupnosti.

Tudi hormonske kontracepcijske tablete negativno vplivajo na okolje – ne le zaradi plastičnega ovoja. Hormoni, ki jih zaužijemo, se skozi urin dokončno izlivajo v oceane, kjer povzročajo porast interspolnih rib. Te zaradi otežene reprodukcije škodujejo obstoju lastne vrste, s tem pa celostnemu ravnovesju v oceanih. Po nasvetu Greenpeacea je najbolj zelena odločitev IUD. Majhno napravo v obliki črke T, ki se vstavi neposredno v maternico ženske, je treba kupiti le enkrat, traja pa več kot desetletje.

Vegansko, biorazgradljivo, etično?

Bolj naravne in trajnostne možnosti, ki so v zadnjem desetletju vzniknile v industriji spolnih pripomočkov, so naletele na različne stopnje uspeha. Okoljsko ozaveščenim spolnim potrošnikom so že leta na voljo tudi biorazgradljivi kondomi – iz ovčjega črevesja. Ker niso veganski, ne ščitijo pred spolno prenosljivimi okužbami in misel na material verjetno ni najprijetnejša, niso priljubljena izbira. Več uspeha so poželi “etični” kondomi, izdelani iz naravnega kavčuka iz trajnostnih nasadov. Ta do proizvajalca pripotuje s pomočjo pravične trgovine. Večina jih je tudi veganskih, saj niso premazani s kazeinom, glavno mlečno beljakovino, ki jo drugi proizvajalci uporabljajo za izboljšanje teksture lateksa.

V porastu so tudi planetu in telesu prijazni lubrikanti. Na mestu je vprašanje, zakaj ne bi preprosto uporabili številnih naravnih snovi, ki že stoletja pomagajo pri doseganju prijetnejšega spolnega odnosa: aloje vere, kokosovega olja ali drugih naravnih olj. Ta možnost ostaja, a ne za uporabnike kondomov, saj lahko olja ogrozijo neoporečnost lateksa. Poleg kupovanja zelenih nadomestkov spolnih pripomočkov Greenpeace za romantično vzdušje predlaga še uporabo čebeljega voska brez parafina in GSO. K predlogom dodaja še nakup trajnostnega spodnjega perila in skupinsko prhanje.

 

 Klara AVSEC
 Unsplash

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button