Okolje

Pet pred dvanajsto za podnebno pravičnost

Petek, 15. marec, 11:55, Grajski trg, Maribor

Iniciativa Mladi za podnebno pravičnost obvešča in poziva vse mlade, da se jim pridružite na protestu in podprete njihov boj za podnebno pravičnost.

V petek, 15. marca 2019, ob 11.55, se iniciativa Mladi za podnebno pravičnost odpravljajo na ulice. Na ta način se pridružujejo že več kot 50 državam po vsem svetu. Največ jih bo na Kongresni trg v Ljubljani, prisotni pa bodo tudi v drugih krajih po Sloveniji.

V luči okoljske krize in protestov, ki se odvijajo po vsem svetu, so tudi mladi v Sloveniji stopili skupaj in se organizirali kot iniciativa Mladi za podnebno pravičnost. Kot pravijo v iniciativi, so izjemno veseli, da je želja po skupnem boju za čisto prihodnost med mladimi tako velika in da lahko končno pokažejo in dokažejo, da so tudi mladi pomemben in aktiven del družbe.

V preteklih dneh so oblikovali zahteve, ki jih bodo na protestu in podnebnemu »štrajku« naslovili na odločevalce. Pri pozivu so odločni, da se njihove zahteve pričnejo uresničevati takoj, dokler še lahko preprečimo podnebno katastrofo.

Hkrati so prepoznali povezavo med okoljskimi in socialnimi problemi, ki so, po njihovem mnenju neločljivi. Zahtevajo, da odločevalci okoljsko krizo rešujejo na pravičen in učinkovit način. V iniciativi so mnenja, da: »Tisti, ki so krizo zakuhali, naj tudi sorazmerno prevzamejo breme njenega reševanja.«

Iz inicative še sporočajo: »Zavedamo se pomembnosti in vrednosti dela različnih društev, gibanj, zadrug, nevladnih organizacij in verjamemo v moč sodelovanja in podpore.«

Zato inciativa vabi in hkrati poziva, da se jim na protestu pridružite in podprete njihov boj za podnebno pravičnost, ki je hkrati »boj vseh generacij, boj za prihodnost!«, so zapisali v sporočilu za javnost.

 

 mlad.si
 splet (vir)
 The Daily Goalcast

Sorodni članki

Back to top button