Okolje

April – mesec brez »svinjarije«

Celoten mesec april bodo mariborski študentje posvetili ozaveščanju na področju vse bolj pereče okoljevarstvene problematike.

Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) v sodelovanju z Ekologi brez meja mesec april posveča okoljevarstvu oziroma problematiki onesnaževanja in degradacije okolja, v katerem bivamo. Študentom in mladim želijo na vsakdanjih primerih pokazati, kako lahko skupaj dosežemo male korake za izboljšanje stanja in zaščito narave.

Študentom bo »nasmete« delil tudi priznan slovenski komedijant – Gašper Bergant.

Ena najbolj načetih tem zadnjih let – onesnaževanje planeta – je kljub globalni polemiki še vedno odvisna od tega, kaj bomo kot posamezniki prispevali k izboljšanju te problematike. Še toliko bolj pomembno je, da se tega zavedajo mladi. ŠOUM na področju ohranjanja planeta izvaja številne akcije: čiščenje okolice študentskih kampusov, obeleževanje Svetovnega dneva Zemlje in podobne. Letos se bo tem pridružila še celomesečno kampanjo na temo okoljevarstva in ga poimenovala kar »Mesec brez svinjarije«. Tako bodo aprila nagovarjali mariborske študente in ostale, k zavedanju vsakdanjih opravil, s katerimi povzročamo škodo našemu planetu. Hkrati pa bo ŠOUM s komičnimi videi in informacijami, poimenovanimi »nasmeti«, spodbujala mlade, da lahko prav vsak dnevno pripomore k ohranjanju okolja, v katerem bivamo.

Vsak izmed aprilskih tednov bo posvečen enemu izmed štirih področij. Ta so:

  • upravljanje z odpadki,
  • ravnanje z odpadno hrano,
  • pretirano kopičenje oblačil ter
  • trajnostna mobilnost.

ŠOUM kampanjo izvaja v sodelovanju z Ekologi brez meja. Tokratni akciji pa se z Gašperjevimi »nesmeti« pridružuje tudi slovenski stand-up komik Gašper Bergant.

 

Zaključni dogodek celotne kampanje bo t. i. »Tržnica brez svinjarije«, ki bo v sredo, 24. aprila 2019, s pričetkom ob 14. uri, v študentskem kampusu na Gosposvetski v Mariboru. Na tržnici bo mogoče spoznati ponudnike, trgovine ter organizacije, ki delujejo na področju okoljevarstva v Sloveniji.

 

 ŠOUM
 ŠOUM
 Miha HORVAT

Sorodni članki

Back to top button