Znanost

Ne boš verjel, katera pasma psov je najbolj neumna …

Raziskovalci ene izmed finskih univerz so ocenjevali kognitivne sposobnosti več kot 1000 psov 13 pasem. Glede na učljivost morda pričakovano so se za najpametnejše izkazali border collieji. Kateri ljubki kosmatinci pa so se znašli na skrajnem koncu lestvice?

Raziskovalci iz Univerze v Helsinkih so ugotavljali, katera izmed 13 obravnavanih pasjih pasem je najpametnejša. Morda najobsežnejšo tovrstno raziskavo doslej so izvedli na podlagi nizov kognitivnih testov. Ugotovitve laboratorijske raziskave pasje inteligence so objavili v reviji Scientific Reports. Teste, poimenovane smartDOG, so izvajali med marcem 2016 in februarjem 2022. Na njih so sodelovali psi, stari od enega do osmih let.

Fido IQ test

SmartDOG vsebuje deset ločenih testov, ki merijo lastnosti, kot so raven aktivnosti, raziskovalno vedenje, zaviralni nadzor, sposobnost reševanja problemov, logično sklepanje in kratkoročni spomin. Pri eni izmed nalog, ki je merila družbeno kognitivnost, so lastniki z različnimi predpisanimi kretnjami kazali proti skledam, ki so vsebovale hrano. Šlo je za različno očitne geste od odločnega fizičnega kazanja do preprostih pogledov. S tem so preverjali, kako dobro so psi razumeli namige svojih skrbnikov.

Pri preizkušanju logičnega sklepanja so psom na primer pokazali dve narobe obrnjeni skledi in priboljšek, nato pa so med pse in sklede postavili vizualne pregrade. Raziskovalec je v eno izmed skled kasneje položil pokazan priboljšek, odstranil vizualno oviro in dvignil skledo, ki je ostala prazna. Če je pes pravilno sklepal, da je priboljšek pod drugo skledo, je bil z njim tudi nagrajen.

pes, treniranje
Psi so reševali številne naloge, ki so preizkušale različne kognitivne sposobnosti.

Vsi psi ljubki, a eni pametnejši od drugih

Obravnavali so bili predstavnike 13 pasem, od srednjih do velikih. To so bili border collie, belgijski malinois, angleški koker španjel, nemški ovčar, zlati prinašalec, labradorec in široka kategorija mešancev.

Pri merjenju kratkoročnega spomina in logičnega sklepanja med pasmami ni prihajalo do večjih razlik. V kategorijah družbene kognitivnosti, zaviralnega nadzora in sposobnosti prostorskega reševanja problemov pa so ugotovili, da se sposobnosti pasem precej razlikujejo. Blizu vrha večine teh kategorij so bili border collieji, ki nasploh slovijo kot zelo učljivi in pametni psi. Mnogi izmed njih se lahko naučijo imena več deset predmetov in sledijo podrobnim ukazom.

border collie, pes
Border collieji so se ponovno izkazali za zelo inteligentne predstavnike svoje vrste.

Po drugi strani so se v povprečju najslabše izkazali labradorci, ki so sicer najbolj priljubljena pasja pasma v Združenih državah Amerike. Labradorci so ljubki, zvesti in prijazni, a pričakovano – tudi pri njih je renome pasme prehitel izsledke raziskave.

Ob tem pa moramo upoštevati nekaj raziskovalnih omejitev

Ob interpretaciji rezultatov moramo vedeti, da je delež razlik med pasmami potrebno pripisati tudi dosedanjim življenjskim izkušnjam psov in njihovem preteklem učenju. Odstopanja pa so zaradi velikega vzorca obravnavanih psov po besedah raziskovalcev vseeno minimalna.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button