NoviceŠport

Do OFEM-a manj kot 180 dni: kaj prinaša organizacija takšnega dogodka?

V zadnjih dneh julija se bo v Mariboru odvil Olimpijski festival evropske mladine (OFEM), ki bo v naše mesto privabil več kot 4500 udeležencev. Kaj pa bo ta Mariboru in Sloveniji prinesel poleg pestrega športnega in spremljajočega programa?

V Maribor prihaja izredno tekmovanje za mlade športnike. Okoli 2500 športnikov iz celotnega evropskega kontinenta, starih med 14 in 18 let, se bo med 23. in 29. julijem pomerilo v 11 športnih panogah OFEM-a. Mladim in nadobudnim športnikom bo to predstavljalo prvi vstop v olimpijsko družino in olimpijski svet, tako velik dogodek pa bo opazne sledi pustil tudi na Mariboru in Sloveniji.

Tako obsežno, kompleksno in široko tekmovanje seveda ne bo minilo brez odmeva v tujino. S festivalom se ne bo predstavil samo Maribor, temveč celotna država. O tem podrobneje športni direktor OFEM, Borut Kolarič.

Po Eurobasketu in svetovnem prvenstvu v odbojki še OFEM

Organizacija večjih športnih dogodkov Sloveniji sicer ni tuja, OFEM pa bo vsekakor eden izmed obsežnejših in logistično najzahtevnejših športnih projektov, kadarkoli izvedenih pri nas. Dogodkom na vrhunskem nivoju svetovnega formata, kot je bil Eurobasket ali kmalu Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici, zdaj sledi še olimpijski festival. Ta pa prihaja s svojimi specifikami.

Ker gre za 11 športnih panog, ki potekajo simultano, 7 dni zapored in nenehno, bo organizacija še posebej zahtevna. Večina ekipe OFEM-a se je prav zato v vlogi prostovoljcev lansko poletje odpravila na prizorišče prejšnjega OFEM-a, v slovaško Bansko Bystrico.

Velikosti in organizacijski zahtevnosti primerno bo celotna ekipa festivala presegala 1000 članov. Vse od osnovne ekipe, zunanjih izvajalcev, Olimpijskega komiteja Slovenije, Mestne občine Maribor, Športa Maribor in tako naprej. Ob tem pa operativni direktor OFEM, Sašo Polič ob opisovanju medsebojnega sodelovanja izpostavlja neizmeren doprinos deležnikov. Z namenom čim boljše izvedbe festivala z njimi sodelujejo tudi športne zveze, lokalni klubi in podjetja s kadri, znanjem in infrastrukturo.

K pomoči pa ekipa OFEM-a vabi tudi prostovoljce. Te po eni strani prosijo za pomoč, po drugi strani pa jim seveda obljubljalo neizmerne količine znanja in možnost sodelovanja na tako pomembnem dogodku.

OFEM, EYOF
Z OFEM-om se bo Maribor povezal in zadihal kot eno. Zato tudi je njegov slogan Eno mesto, eno srce.

Olimpijske vasi za pristen olimpijski duh

V preteklih tednih je bilo veliko govora glede izseljevanja študentov iz študentskih domov. Za takšne festivale ni pričakovati, da bi gradili nove stanovanjske objekte, zakaj so t. i. olimpijske vasi tako pomembne, pa Borut Kolarič.

In kaj bo dogodek prinesel Mariboru?

Poleg priložnosti, ki jih bo festival prinesel mladim, bodo posledice OFEM-a dobro vidne tudi na gostujočem mestu in državi širše. Med festivalskim dogajanjem bomo prijazno povabljeni k navijanju (predvsem) za domače športnike, prav tako pa se obetata bogat spremljevalni program in dogajanje do začetka festivala.

OFEM, EYOF
Že mesece pred festivalom se odvija bogato predfestivalsko dogajanje.

In morda še pomembneje – po zaključku dogajanja bo mestu preostala infrastruktura. Recimo prenovljena dvorana Tabor, kopališče Pristan in ogrevalna pokrita dvorana za tenis na Tenis Branik. Potem pa je tu seveda še športna oprema. Ta bo po festivalu v Mariboru ostala za uporabo športnih klubov, društev in ostalih željnih udejstvovanja v športnih aktivnosti. Kaj bo poleg opreme po OFEM-u ostalo mestu in njegovim prebivalcem pa naniza še Sašo Polič.

In navsezadnje – s festivalom se krepijo vse pohvalne olimpijske vrednote in oblikujejo osebnosti. Na prihodnje športne in življenjske podvige se bodo pripravljali popolnoma vsi športniki festivala, prav posebna izkušnja pa bo to predvsem za naše, domače športnike. Ti bodo OFEM lahko izkusili na domačih tleh – kar je za športnike izjemna priložnost in posebna čast. Tekmovati v svoji državi za svojo državo, ob podpori svojih domačih.

Sara VOCOVNIK
arhiv DOSTOP.si
ikona snemalec Nejc VEHOVEC

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button