Znanost

Po dveh propadlih poskusih Artemis morda ne bo poletel septembra

Potem ko so zaradi uhajanja goriva v soboto opustili drugi poskus izstrelitve rakete novega lunarnega programa Artemis, je ameriška vesoljska agencija Nasa sporočila, da ta mesec morda ne bo mogoče ponoviti poskusa.

Trenutno okno za izstrelitev se sicer konča v torek in je glede na navedbe predstavnikov Nase “definitivno izključeno”. Naslednja možnost izstrelitve iz vesoljskega izstrelišča na Cape Canaveralu na Floridi je od 19. septembra do 4. oktobra, ter od 17. do 31. oktobra.

Možnost vzleta v teh datumih pa “bo odvisna od možnosti, ki jih bo ekipa predstavila v ponedeljek ali zgodaj zjutraj v torek.” Tako je na sobotni novinarski konferenci dejal Jim Free, pristojen za področje razvoja raziskovalnih sistemov pri Nasi.

V Nasi so bili že pred tem mnenja, da bi bila izstrelitev v začetku oktobra zapletena. Izstrelišče bo namreč uporabljala posadka astronavtov, ki bodo poleteli na Mednarodno vesoljsko postajo.

Izstrelitev rakete Space Launch System (SLS), ki je ključni del programa Artemis, so v Nasi načrtovali v soboto, pred tem pa v ponedeljek 29. avgusta. V obeh primerih so morali izstrelitev preložiti. Ob prvem poskusu je prišlo do težav z enim od motorjev, pri drugem pa so opazili uhajanje tekočega vodika, ki služi kot gorivo rakete.

Raketa naj bi sicer v vesolje ponesla modul Orion, ki bi nato v prihodnjih dneh obkrožil Luno. V prihodnjih misijah naj bi tja ponesel tudi ljudi.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button