Kultura

Requiem za prednike očaral obiskovalce

Krstna uprizoritev Requiema za prednike je doživela stoječe ovacije.

APZ Maribor je poskrbel za kulturno obarvan začetek vikenda, saj so prvič uprizorili Requiem za prednike, ki je nastal pod peresom njihove zborovodkinje Tadeje Vulc.

 

Requiem posvečen mami

Ljubitelji odlične glasbe, zborovstva in kulture so nekaj pred pol osmo zvečer napolnili dvorano Union, ki je gostila krstno izvedbo Requiema za prednike. Koncert se je začel s pogovorom z avtorico Tadejo Vulc in poznavalko skladateljičinega dela Leo Gačnik, ki sta poslušalcem najprej podali širšo razlago dela.

Po besedah skladateljice in zborovodkinje APZ Maribor, ki je Requiem pozneje tudi izvedel, je delo nastalo v spomin njeni materi, ki je preminila pred nekaj leti. Vulčeva, ki poleg skladanja in dirigiranja predava tudi na Pedagoški fakulteti UM, v skladanje vloži vsa svoja čustva in energijo, kar je bilo moč čutiti tudi ob opisovanju Requiema za prednike. Ta je sestavljen predvsem iz njenih občutkov ob izgubi matere, žalovanja, zavedanja in sprejemanja novonastale praznine.

Gačnikova je dodala, da se glasba Tadeje Vulc prepleta z različnimi zvokovnimi dodatki, vse skupaj pa vizualno zaključi sinhrona in dobro premišljena koreografija. Vulčeva je v polurnem pogovoru razložila, kaj jo je spodbudilo k skladanju, kako se je počutila in kako je nastajala izvedba z APZ-jem, solistoma in glasbeniki.

APZ Maribor sestavlja 50 študentov, ki jih druži veselje do petja. |
Zbor je spremljal komorni orkester sestavljen iz harmonike, klavirja, dveh trobent, dveh violin, violončela, viole, tolkal in flavte |
Na začetku je Tadeja Vulc predstavila idejo svojega dela. |
Z dodelano koreografijo je bil koncert tudi paša za oči. |

   

  Balzam za vse čute

  Nekaj minut po pogovoru, so oder zavzeli nastopajoči. Poleg dveh glavnih solistov, sopranistke Andreje Zakonjšek Krt in basbaritonista Klemna Gorenška, je solistično vlogo v APZ-ju prevzela Nina Fajertag. Njena zgodba se začne v postelji, kjer se ob spremljavi moškega dela zbora bori proti zavedanju praznine, ki jo predstavljajo črna in bela dekleta. Skozi devet različnih skladb v latinščini, slovenščini in angleščini, dekle spoznava in sprejema žalost. Avtorica je svoje čustveno popotovanje genialno uglasbila in s šumi, šepetom ter body percussion-om (bobnanjem in igranjem na svoje telo) vanj dodala teatralnost, skrivnostnost in čarobnost.

  Čeprav APZ Maribor nikoli ne razočara, pa so študenti s sijajno odpetim in odigranim Requiemom tokrat resnično poskrbeli, da je celotno sporočilo doseglo obiskovalce. Pripravili so balzam za vse čute, marsikdo pa si je od ganjenosti obrisal tudi kako solzo. Pevci so bili deležni stoječih ovacij, ki se kar niso hotele končati, navdušenje pa se je iz dvorane razširilo tudi v zaodrje, saj se je po odhodu nastopajočih iz zaodrja zaslišalo bučno in navdušeno olajšanje.

   

  https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGUrška KUR
  https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780Urška KUR

  Oceni članek

  Hvala!

  User Rating: 5 ( 2 votes)

  Sorodni članki

  Back to top button