Zabava

Dostop.si svetuje (summer edition): filmski maratoni, ki jih lahko organiziraš to poletje

Filmski maratoni so odličen način preživljanja časa med poletjem. So pa tudi odlična priložnost, da nadoknadiš vse filme, ki si si jih vedno želel ogledati.

Moraš nadoknaditi nekaj zamujenih Marvel filmov, ali pa je na tvojem seznamu želja kakšna filmska trilogija, ki si jo od nekdaj želel pogledati, a nisi imel časa? Poletje je idealen čas, da se jih lotiš! Še bolje: vzemi si dan ali dva in jih poglej na mah! Dostop.si pa ti priporoča pet filmskih maratonov, ki jih lahko organiziraš to poletje – sam ali s prijatelji, kakor imaš pač raje.

Gospodar prstanov

Ne, ne bomo vključili Hobbit trilogije, mnenja so še vedno preveč deljena. Velja pa Gospodar prstanov za najbolj osnoven in klasičen filmski maraton, ki se ponavlja vsako poletje v vsaj enem gospodinjstvu. Odpravi se na pustolovščino, ki vsakič znova zaznamuje novo generacijo in ki je odprla enega detajlno najbolj razvitih fantazijskih svetov.

Gospodar prstanov je gotovo eden tistih maratonov, ki se mora prirediti vsaj enkrat na leto.

Vojna zvezd

Ko je Disney prevzel nadzor nad franšizo, se je nabralo kar nekaj dodatnih filmov in serij, ki so dopolnile to vesoljsko opero. Kot Gospodar prstanov je saga Vojna zvezd presegla prvotno generacijo. Sedaj so filmske trilogije že tri, dopolnjujeta pa jih dva dodatna filma, ki poglabljata zgodbe nekaterih likov. Obi Wan Kenobi in Boba Fett pa sta poleg Mandalorijca dobila še svoje serije. Da z animiranimi serijami sploh ne začenjamo.

Vojna zvezd zdaj obsega že toliko filmov in serij, tako animiranih kot igranih, da je poletje idealen čas, da pogledaš vse.

Harry Potter

Mogoče je ta filmski maraton že malo kliše. Ampak gotovo še obstaja kdo, ki je budno spremljal filme in knjige, ko so te še prihajale na velika platna oz. knjižne police in bil na vseh premierah. Poletje je zato idealni čas, da si pripraviš Harry Potter filmski maraton in podoživiš otroško navdušenje ob prvem filmu, ko si komaj začel odkrivali ta magični svet. Vredno je že zaradi nostalgije.

Harry Potter sicer spada med popolnoma klišejske maratone, vendar drži status nostalgije.

Vitez teme

Čeprav se morda zdi nekoliko nepričakovano, pa je Christopher Nolan dobro vedel, kaj je počel, ko je ustvaril eno najbolj nepozabnih trilogij. Ne samo, da si lahko priča vrhunski zasedbi in posthumnemu dobitniku oskarja Heathu Ledgerju, Nolanova trilogija (poleg novega filma seveda) je najbolj zvesta kompleksni zgodbi DC-jevega vigilanta.

Vitez teme gotovo ni trilogija, ki se pogosto pojavlja na seznamih maratonov, bi pa se zagotovo morala.

Marvel

Kdaj, če ne poleti? Ne, resno, kdaj bo dejansko čas, da predelaš Marvelovo časovnico tako, kot se spodobi, če ne poleti? Pa tudi, da bo vse skupaj lažje, samo prve tri faze, ker drugače boš pred računalnikom obsedel do prvega izpitnega obdobja. Filmi, ki jih je z vključitvijo multiverzuma zdaj še več (ja, Tobeyjevega in Andrewjevega Spidermana zdaj tudi štejemo, tako kot Tom Hardyjevega Venoma), te čakajo in kdaj, če ne zdaj?

Gotovo lahko kje na spletu izbrskaš, kako si filmi in serije sledijo. Resno, kdaj, če ne zdaj?

Marina BAJIĆ
Unsplash 

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button