Dostopov božič

Dostopov božič: Kranj vabi k iskanju Prešernovih verzov

Kdor je že kdaj obiskal očarljivo gorenjsko prestolnico, ve, da Kranj obiskovalca prepriča in prevzame. Če simpatičnim mestnim ulicam in bogati tradiciji dodamo še praznične lučke, pa postane Prešernovo mesto tudi prav zares čarobno.

Letos bomo predbožični čas preživeli v družbi slovenskih in evropskih mest. V rubriki Dostopov božič bomo namreč vse do 25. decembra predstavili nekaj predlogov, kam se odpraviti na predpraznični ali zimski izlet, kaj se bo v času praznikov dogajalo, kako lahko tja prideš tudi z javnim prevozom in česa v mestu ne smeš izpustiti.

Na kratko o mestu ?

Kranj je na papirju tretje največje slovensko mesto in prestolnica Gorenjske ter center slovenskega alpskega sveta. V mestu se skriva vrsta očarljivih meščanskih hiš, dvorcev in cerkva, najdemo pa tudi Plečnikove umetnine. Po kranjskih ulicah so nekoč hodili številni takšni in drugačni veljaki, izmed njih pa zagotovo izstopa dr. France Prešeren, naš največji pesnik in avtor državne himne.

Danes je Kranj moderno in razvito mesto, ki ponuja vse od ogleda premične in nepremičnine dediščine do zabave in čudovitih naravnih danosti. Pod mestom, ki se nahaja na skali, je denimo kanjon reke Kokre, drugi najvišji mestni kanjon v Evropi. Od očarljivega mestnega jedra do narave nas tako loči le nekaj korakov.

Kako do tja? ?

Kranj je od Maribora oddaljen okoli 150 kilometrov oz. slabi dve uri vožnje, od prestolnice Ljubljane pa ga loči samo 30 kilometrov oz. pol ure vožnje. Tja se lahko odpraviš z avtom, saj te v samem centru čaka več parkirišč, kjer lahko odložiš svojega jeklenega konjička. Prav tako pa iz Ljubljane v Kranj (in obratno) vozijo tako vlaki kot tudi avtobusi. Če se odpravljaš iz Maribora, je potreben prestop, običajno v Ljubljani.

Od železniške in avtobusne postaje v Kranju lahko pot do centra nadaljuješ peš, prav tako pa tam vozijo mestne avtobusne linije. Za premikanje po mestu si lahko izposodiš kolo KRsKOLESOM ali si trudno nogo odpočiješ na električnem vozilu Kranjvaj, ki vozi po starem mestnem jedru.

Kaj bo dogajalo? ✨

Od 3. do 31. decembra se v mestu odvija bogat program Prešerni december. Večino dni bo na Poštni ulici (kako domače) potekal praznični sejem, ki bo ponujal vse od okusnih sladkarij do številnih domačih izdelkov. Sejem bo popestrilo kar 14 koncertov priljubljenih izvajalcev. Šestnajstega recimo nastopajo Šourockovi zmagovalci, Smetnaki, v zadnjem tednu decembra pa California, Jan Plestenjak, Miran Rudan, ABBA tribute band in Marko Vozelj. V Kranj vse dni dogajanja vabi tudi mestno drsališče na Slovenskem trgu. Kaj več bi si človek še lahko želel?

Najlepši kotički in fotostopi ?

Ker smo ljudje ljubitelji lepega, pa ne pozabimo niti na najlepše praznične kotičke mesta. Božično-novoletna smreka krasi trg pred Prešernovim gledališčem in Glavni trg, ki je le streljaj od prvega. Po starem mestnem jedru se vijejo lesene skulpture z jaslicami v kanjonu, očarljivo pa je okrašen tudi vrt gradu Khislstein.

In da ne pozabimo – po Kranju se skrivajo Prešernovi verzi, kot so Dobro v srcu mislimo, Kozarce zase dvignimo in Vsi naj si v roke sežejo. Morda še fotografija na Božičkovem stolu in vzpon na Panoramo Stara pošta, ki odpira lep razgled na okrašeno mesto?

https://www.instagram.com/p/ClmHueRoBKy/

Bo obisk Kranja kmalu postal dvodnevni?

Pa še en namig za dodatno zabavo. Med obiskom na telefon naloži mobilno aplikacijo AR Kranj. Ne da bi mesto obogateno resničnost zares potrebovalo, a se je vendar zabavno slikati s Prešernom in se privezati na sramotilni steber. Veliko čarobnih (pred)prazničnih trenutkov ti želimo.

Sara VOCOVNIK
Instagram

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button