Dostopov božič

Dostopov božič: tudi, če si Dunaj videl že stokrat, se splača iti znova

Dunaj je mesto, kjer se najde nekaj za vsakogar. Od glasbenih koncertov vseh žanrov, do bogate zgodovine in kulture - mesto ponuja vse. In zato verjamemo, da si verjetno tam bil že večkrat. Vseeno pa to ne pomeni, da lahko manjkaš na letošnjem božičnem marketu.

»Eh, Dunaj. Kaj bom tam? S šolo smo šli najmanj trikrat, na koncertih sem tam skoraj vsako leto, Schönbrunn pa sem videl že milijonkrat.« Okej, okej, Dunaj je res blizu, v Avstrijo gremo vsi pogosto v šoping, a to še ne pomeni, da adventni Dunaj ni vreden ogleda. Preveri, kaj vse te letos čaka na adventnem marketu.

Na kratko o mestu ?

Zgodovina avstrijske prestolnice, ki šteje toliko prebivalcev kot Slovenija, je na trenutke tako tesno prepletena z našo, da jo poznamo že skoraj vsi. Poznamo Marijo Terezijo in njeno rezidenco Schönbrunn. Poznamo umetnika Hundertwasserja, ki je po mestu izoblikoval številne umetniško zanimive stavbe. Poznamo tudi glasbeno zapuščino, ki so jo tam pustili glasbeniki, kot sta bila Beethoven in Mozart, ali pa filozofska razpredanja, zapuščina Ludwiga Wittgensteina in preostalimi člani Dunajskega kroga. Kaj nam torej še preostane? Božični market, seveda.

Kako do tja? ?

Pot do Dunaja te znova postavi pred tri odločitve: avto, vlak ali Flixbus. Avto je super, če želiš iti v lastnem tempu in udobju, a sta včasih ovira cena bencina in parkiranje. Vlak in Flixbus te do tja pripeljeta parkrat na dan, vendar ti vseeno znova priporočamo, da si rezerviraš sedež. V adventnem času se namreč marsikdo odpravi domov in sedišča se dokaj hitro zapolnijo.

Kaj bo dogajalo? ✨

Dunaj bo poln. Ampak res poln. Številni trgi in palače namreč gostijo različne božične markete. Božične vasice se vrstijo pred palačo Belvedere, na trgu Marije Terezije in pred Schönbrunnsko palačo. Najbolj čarobnega (in vrednega Instagrama) pa lahko najdeš pred mestno hišo. Tam se nahaja tudi manjše drsališče in vrtiljak.

Najlepši kotički in fotostopi ?

Prvi postojanka je gotovo trg pred mestno hišo, saj nudi luštno vzdušje, primerno za tvojo Instagram stran. Samostan Klosterneuburg letos ponuja tudi razstavo številnih božičnih lučk, ki pričarajo magično praznično vzdušje. Zanimivo vzdušje in foto trenutek pa lahko doživiš tudi na marketu ob Stolnici Svetega Štefana, kjer poleg idiličnih sejemskih hišic najdeš tudi predstavo lučk, ki so projicirane na samo stolnico. Tako da ne pozabi napolniti telefona!

Marina BAJIĆ
Instagram

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button