Dostopov božičŽivljenjski slog

Dostopov božič: Kam decembra v Mariboru?

Praznični december je eden izmed bolj veselih delov leta, temu primerno pa je veselo tudi decembrsko dogajanje v Mariboru. Mesto je okrašeno z lučkami, odprto je mestno drsališče, na trgu Leona Štuklja se vsak dan kaj dogaja, tudi drugod po mestu pa se lahko pogreješ s kuhančkom. Kam vse lahko greš?

Vonj po kuhanem vinu, praznične lučke, podobe Božička in njegovih pomagačev, praznične stojnice, ki vabijo k obisku. Vse to in še več ponuja decembrsko dogajanje v Mariboru. Preveri, kam se lahko odpraviš za doživljanje pristnega prazničnega vzdušja.

Koncerti na Trgu Leona Štuklja

Kot v preteklih nekaj letih, je tudi letos vse dni decembra na osrednjem in največjem mariborskem trgu organizirano koncertno dogajanje. Trg Leona Štuklja vabi s programom “Čarobni december na Trgu Leona Štuklja”. Do sedaj se je že zvrstilo nekaj odmevnih imen kot sta Nina Pušlar in Tony Cetinski, program pa do konca meseca obljublja še vrsto nastopajočih. Prihajajočo sredo, 18. bodo nastopali Manifest in Alo!Stari, v petek Challe Salle. V ponedeljek, 23. bo na trgu še posebej veselo, saj bodo za vzdušje poskrbeli stand up komiki Eva Virc, Rok Škrlep in Matic Kokošar s presenečenjem večera.

Prav tako nekaj udarnih imen sledi še po božiču: Crvena Jabuka 26., ansambel Gadi 27., Mike Vale 28., Muff 29. in Prismojeni profesorji bluesa 30. decembra. Na Silvestrov večer bodo obiskovalce trga v novo leto popeljali Groovocado in Big Foot Mama.

Stojnice s kuhančkom in ostalimi dobrotami

Da se obiskovalci trga lažje spopadajo z nizkimi temperaturami, poskrbijo gostinski ponudniki s svojimi hiškami. Tam ponujajo širok izbor hrane in pijače – od slanih in sladkih prigrizkov, do prazničnega langoša in palete napitkov. Na enem izmed stojnic, na štantu Štant pa te ob torkih pričakujejo tudi s posebnimi ponudbami za študente (“zimski boat” – liter kuhančka za 7 evrov in podobno).

Koncerti, Maribor, drsanje, drsališče, Maribor decembra, Trg Leona Štuklja, Čarobni december na Trgu Leona Štuklja, kuhanček, kuhano vino
Podaj se na sprehod po mestu in uživaj v razsvetljenih lepotah.

Tudi drugod po mestu si lahko privoščiš kuhano vino – z njim te pričakujejo na Grajskem trgu in po večini lokalov po Mariboru. Če želiš praznično druženje združiti z umetelnim ambientom in priložnostjo za fotografiranje, se odpravi v 11. nadstropje poslovnega centra Slavija. Tam se v lokalu Luft 360° v Zimski luftarci ponuja veliko možnosti za ustvarjanje všečnih prazničnih posnetkov.

17. in 18. decembra praznično vzdušje obljubljajo tudi na novo prenovljeni Cafovi ulici – odvijal se bo Božični kulinarični vrtiljak – Cafoodfest. Takrat bodo tam združili okusne ulične prigrizke, pester program in dobrodelnost.

Kam na drsanje?

Letos se v Mariboru nahajajo kar tri lokacije za drsanje. Odpraviš se lahko v center mesta – na Trg svobode, kjer obratuje drsališče “Dobimo se pri Kodjaku”. Tam lahko drsaš vsak dan med 12. in 21. uro, ob sobotah pa med 10. in 23. uro. Drsanje stane 3 evre, izposoja pa 1 evro. Letos je novost drsališče na Snežnem stadionu pod Pohorjem. Tam je drsališče vsak dan odprto med 10. in 21. uro. Cena za odrasle znaša tri evre, izposoja drsalk pa 2,5 evra. Tretje mariborsko drsališče se nahaja v Ledni dvorani, kjer ob petkih zvečer izvajajo tudi disko drsanje.

Kje se bo še dogajalo?

V prihodnjih tednih se lahko odpraviš tudi v kino, kjer trenutno igrata sezonsko obarvana Last Christmas in Ledeno kraljestvo 2. Sprehodiš se lahko do Vilinskega mesta ali na ogled lučk po petih lokacijah v mestu v okviru Lumine. Če se odpraviš po stojnicah v mestu, pa zagotovo najdeš tudi kaj idej za zadnje božične nakupe.

To je bilo nekaj predlogov, kam se odpraviti v prihodnjih dneh, ko nestrpno pričakujemo božič. Decembrsko dogajanje v Mariboru je dovolj pestro, da lahko vsak najde nekaj zase. Če se zvečer sproščeno sprehodiš po mestu, pa zagotovo tudi sam najdeš še kaj novega.

 

Sara VOCOVNIK
Sara VOCOVNIK, Instagram

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button